OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

rukeDječji odjel

 

Od samog osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji imperativ je djelovanja svih odjela uključivanje djece i mladih u sve vrste programa koje naši članovi provode i organiziraju u cilju razvoja dječje kreativnosti na književnom, likovnom i glazbenom planu, uz osvještavanje važnosti pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskom nacionalnom korpusu; upoznavanjem povijesti hrvatskoga naroda i očuvanjem jezičnih raznolikosti.

Opširnije...

 

 

Održana bajkaonica, maštaonica, stvaraonica za djecu

IMG 20200215 WA0004U subotu, 15. veljače 2020. godine, održana je Bajkaonica povodom Valentinova na kojoj se okupilo sedmero djece. Započeli smo kratkim uvodom u temu koji se sastojao od nekoliko pitanja o dječjoj zaljubljenosti te kako su proslavili Valentinovo. Zatim smo pročitali priču Vuk koji je tražio ljubav poznate dječje autorice Orianne Lallemand. U priči se radilo o potrazi glavnog lika za ljubavlju. Vuk više nije želio biti sam te je poslušao savjete svojih prijatelja kako pronaći dragu. Najviše ga je mučilo po čemu će prepoznati koja vučica je prava.

Opširnije...

15.2.2020. (subota) Bajkaonica, maštaonica, stvaraonica za djecu

 

bajkaonica15022020aU okviru djelatnosti Dječjega odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nastavljamo drugu sezonu programa za djecu i najmlađe pod nazivom „Bajkaonica-maštaonica-stvaraonica“ koji će se održati u subotu, 15. veljače 2020. godine, s početkom u 14 sati u Čitaonici Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji (Stilinovićeva 17).


Ulaz je slobodan. Srdačno Vas pozivamo!

Organizator:
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Opširnije...

Održana bajkaonica, maštaonica, stvaraonica za djecu

 

niko i vilenjakU subotu, 23. studenog 2019. godine, okupilo se petero djece na našoj bajkaonici – maštaonici – stvaraonici. Tema je bila prijateljstvo, a pročitali smo priču Ksenije Savčić Niko i vilenjak. Radionicu smo započeli tako što su djeca izvlačila papiriće s pitanjima te odgovarala na njih. Pitanja su se odnosila na osobine i vrline koje treba imati prijatelj, kako se osjećam kada mi prijatelj pomogne ili kako se osjećam kada sam ja u mogućnosti pomoći prijatelju, postoje li lažni prijatelji te kako reagiram kada me prijatelj povrijedi. Zatim smo pročitali priču te nastavili razgovor o problemu s kojim su se susreli glavni likovi. Naime, vilenjak je ljubomoran na svoga prijatelja Niku te smatra, ukoliko se Niko druži s još nekim, više se ne može družiti s njim pa se na kraju dovede u situaciju da ostane sam.

Opširnije...

Održana bajkaonica u sklopu Dječjeg tjedna u Svetoj Nedelji

IMG 20191008 WA0001aU ponedjeljak 7. listopada 2019., održana je bajkaonica o dječjim pravima i dužnostima na kojoj se okupilo dvadeset i dvoje djece. Radionicu smo započeli igrom asocijacija te nastavili razgovorom o tome što djeca znaju o svojim pravima te koje su njihove dužnosti i obaveze kod kuće i u školi.

Nakon zanimljivih odgovora i završenog uvoda u temu, pročitali smo slikovnicu „Nećko“ poznate dječje autorice Edith Schreiber-Wicke. Glavni lik Nećko na vrlo zanimljiv način objašnjava djeci kada je od velike važnosti reći ne jer se često na to zaboravi ili se ne kaže u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Reći ne kada te netko nepoznat ponudi gumenim bombonima, kada te želi povesti autom, kada te netko nagovara da prijeđeš cestu iako je crveno na semaforu ili kada ti se netko približi više nego što bi ti to želio – samo su neki od Nećkovih neova s njegovog popisa.

Opširnije...

Održana treća "Bajkaonica"

 

IMG 20190609 WA0003U subotu, 8. lipnja 2019. godine, održana je treća po redu „Bajkaonica, maštaonica, stvaraonica“ na kojoj se okupilo šesnaestero djece. Pošto nam je blizu kraj školske godine, a djeca imaju puno obaveza u školi, ova radionica je protekla u malo ležernijem tonu. Tema nam je bila bajka. Na samom početku ukratko smo ponovili znanje o bajkama: što je to bajka, kakvi su likovi i događaji, kako započinje, kako završava te da dobro uvijek na kraju pobjedi zlo.

Opširnije...