OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

uskrs2019b

Najave događanja

25.4.
četvrtak

D. Petravić: Rodoslovlja svetonedeljske župe, predavanje

Opširnije

Izdanja Ogranka MH SVN

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

 

rukeDječji odjel

 

Od samog osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji imperativ je djelovanja svih odjela uključivanje djece i mladih u sve vrste programa koje naši članovi provode i organiziraju u cilju razvoja dječje kreativnosti na književnom, likovnom i glazbenom planu, uz osvještavanje važnosti pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskom nacionalnom korpusu; upoznavanjem povijesti hrvatskoga naroda i očuvanjem jezičnih raznolikosti.

Opširnije...

 

 

Održana prva radionica "Bajkaonica – maštaonica – stvaraonica"

 
20190410 190725Dana 10. travnja 2019. godine održana je prva radionica „Bajkaonica – maštaonica – stvaraonica“ na temu proljeća, u kojoj je sudjelovalo devetero djece. Na početku radionice ukratko smo ponovili znanje o trenutnom godišnjem dobu. Zatim smo pročitali priču Dva zeca litvanskog autora Kᶒstutisa Kasparavičiusa iz zbirke Kratke priče.
 
Cilj priče bio je povezati tekst i situaciju u kojoj su se našla dva prijatelja zeca s konkretnim problemima i izazovima u životu djece. Npr. pomažem li svojim prijateljima i roditeljima kad mi se ukaže prilika ili to pokušavam nekako izbjeći; pokušavam li pronaći rješenje kad se nađem pred problemom te kako se u tim trenutcima osjećam.

Opširnije...

Kićenje Majuša u Svetoj Nedelji 2018.

 
20180430 180554 1U ponedjeljak, 30. 4. 2018. u 18 sati na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji okitio je Majuš raznobojnim trakama i cvijećem od krep papira.
 
Radi se o starom običaju svetonedeljskoga kraja, prema kojemu su se uoči 1. svibnja kitili zdenci. Uz okićeno se drvo i zapjevalo "Marijo, svibnja kraljice" i druge pjesme te se iz donesenih čaša pila voda. Tako okićeno drvo stajalo je pored zdenca dok se nije posušilo i trake potrgale.

Domaćinstva koja nisu imala zdenac, a to je bilo češće u naseljima nizinskog dijela Grada Strmcu i Orešju, kitili su pumpe za vodu granama tek prolistale vrbe, na koje su vezali trake raznobojnog papira.

Opširnije...

4. kreativna radionica Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

20180428 120002U subotu, 28. travnja 2018. održana je četvrta radionica iz proljetnog ciklusa pod vodstvom prof. Anđelke Fitz. Na radionici su Mladi matičari izrađivali cvijeće i trake iz krep papira, kojima će kititi Majuš uoči 1. svibnja na Trgu A. Starčevića u Svetoj Nedelji.

Pokrovitelji su: Grad Sveta Nedjelja, TZ Grada Svete Nedelje, ZKUU Grada Svete Nedelje i Svenkom d.o.o.

Opširnije...

Kićenje Majuša u Svetoj Nedelji, 30.4.2018.

majus2018cOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u ponedjeljak, 30. 4.2018. s početkom u 18 sati na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji organizira kićenje Majuša.

Radi se o starom običaju svetonedeljskoga kraja, prema kojemu su se uoči 1. svibnja kitili zdenci. Svježe posječeno mlado bukovo drvo zabodeno je pored zdenca i okićeno raznobojnim papirnatim trakama. Majuš su najčešće kitile djevojke.

U prošlosti su novac za kupnju papira davali svi koji su s tog zdenca nosili vodu, osim onoga koji je posjekao i donio drvo za kićenje. Ukrase za ovogodišnji Majuš izrađuju polaznici Kreativnih radionica u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Kreativna radionica: Izrada novčanika filcanjem

20180421 115045

U subotu, 21. travnja 2018. godine održana je treća radionica iz proljetnog ciklusa, gdje su mladi matičari uz vodstvo prof.Anđelke Fitz tehnikom filcanja izrađivali novčanike (torbice) i potom ih ukrašavali.

Pokrovitelji su: Grad Sveta Nedjelja, TZ Grada Svete Nedelje, ZKUU Grada Sveta Nedelja i Svenkom d.o.o.