OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

25.6.
četvrtak

18:00 Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina.   Opširnije

 

 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

 

kistLikovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Likovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji započeo je s radom u prosincu 2012. godine. Prva voditeljica Likovnog odjela u Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji bila je svetonedeljska umjetnica Zdenka Resar, koja je uspješno vodila Likovni odjel do kraja 2015. godine.

Opširnije...

 

 

 

 

Slikarska radionica "Svjetionik i more"

 
Martina Pohanic JambreusUz primjenu sigurnosnih mjera sprječavanja širenja COVID-19, Likovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nastavio je sa svojim radom. Za druženje uz slikanje iskoristio je sunčano prijepodne prve subote u listopadu. Slikarska radionica organizirana je u poluotvorenom prostoru uz propisani razmak sudionika.
 
Radionicu je predvodio akdemski slikar Ante Bakter, čija su djela poznata po motivima mora koji pršte bogatim koloritom, u kojem prevladavaju tople boje i prepoznatljiva trodimenzionalnost nastala debelim nanosom boje. Tehnika ulja na platnu je tehnika u kojoj ovaj slikar može najbolje osloboditi svoj likovni izričaj, koja mu omogućava slobodu pokreta, slojevitost boje i eksperimentiranje koloritom.

Opširnije...

Osvrt na izložbu "Utjecaji" Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

IMG 20191213 WA0005Godišnja izložba je oblik festivala ili svečanosti i na njoj se predstavlja nešto najbolje nastalo tijekom cijele godine. Pred nama su godišnji izazovi koje su pred sebe stavili članovi Likovnog odjela MH ogranka Sveta Nedelja.
 
Radi se o 4 teme nastale na 4 radionice. I tu se već susrećemo sa simbolikom i cjelovitošču vezanom za broj 4: 4 godišnja doba i 4 strane svijeta, samo su neke od njih. Možemo se sami poigrati u značenju i pridruživanju motiva određenom godišnjem dobu. Koje bi godišnje doba simbolizirao motiv tulipana, koje godišnje doba bi najbolje "opisale" barke, a koje masline ili apstrakcija.
 

Opširnije...

12.12.2019. (četvrtak) Otvorenje izložbe Likovnog odjela

 

12122019 izlozba2Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji poziva Vas na godišnju izložbu slika Likovnog odjela. Otvorenje izložbe slika "Utjecaji" održat će se u četvrtak, 12. prosinca 2019. u 19:00 u Centru za posjetitelje Sveta Nedelja, Stilinovićeva 1.

Pokrovitelji izložbe: Grad Sveta Nedelja i Zagrebačka županija.

Održana radionica izrade nakita

IMG 20181218 WA0012
 
U subotu 15.12.2018. održana je radionica izrade nakita kojim će se okititi božićna jelka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. Korišteni su prirodni materijali i bakrena žica.

Opširnije...

Održane likovne radionice

 
IMG 1399Likovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji tijekom studenog 2018. održao je dvije likovne radionice:
 
Na radionici održanoj 17. studenog sudjelovali su: Jasminka Banušić, Maja Tasevski Filipović, Dragica Perić, Natalija Špehar, Biserka Jajić Habdelić, Goran Nježić, te iz OMH Samobor Maja Šmit i Snježana Zakanj Radovanić. Radionicu na temu Slikanje realizma u akrilu održala je akademska slikarica Sonja Šimatić. Na radionici smo radili osnove skiciranja predloška, smještaj objekta na platnu, odabir boja za elemente slike, osnova tehnike nanošenja boje za pozadinu i miješanja boja. Sonja nam je pokazala kako se slika objekt korištenjem suhih i mokrih nanosa, te svakom polazniku individualizirano pomagala u njegovom radu.
 

Opširnije...