OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Arhiva 2016.

Predavanje "Svijet pčela"

 
Poštovani, pozivamo vas na predavanje o pčelarstvu;

Naslov: "Svijet pčela"
Predavač: viši stručni savjetnik Zlatko Tomljanović, dr. med. vet.
Vrijeme: u petak, 22. 1. 2016. s početkom u 19 sati
Mjesto: Čitaonica Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, u Ulici Marijana Stilinovića 17.

Ulaz slobodan! 

24.2.2016. (sri) predavanje "Kajkavski književni jezik"

 
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji poziva Vas na predavanje
KAJKAVSKI KNJIŽEVNI JEZIK, 2. dio
 
O povijesti kajkavskoga književnog jezika i njegovu aktualnom položaju u hrvatskoj i svjetskoj lingvistici nakon uvrštavanja na popis svjetskih jezika govorit će Ervin Škacan, prof., predsjednik Ogranka MH u Svetoj Nedelji.

U srijedu, 24. veljače 2016. s početkom u 19 sati.
Čitaonica Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji,
Stilinovićeva 17, Sveta Nedelja.
 
Radujemo se Vašem dolasku!

Obilježavanje Seljačke bune 1573. godine i Bitke kod Kerestinca

 
RECITAL KAJKAVSKE POEZIJE
 
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji obilježit će u subotu, 27. veljače 2016. godine, u 14.00 sati ispred dvorca Erdödy u Kerestincu 443. obljetnicu Seljačke bune - Bitke kod Kerestinca.
 
Prema povijesnim izvorima, 6. veljače 1573., u osvit mnogo poznatijih bitaka i buna s epicentrom u Stubici, u Kerestincu je banska vojska predvođena podbanom Gašparom Alapićem porazila seljake okupljene u nemalu vojsku od oko 2000 ustanika, pri čemu je nekoliko stotina seljaka i pogubljeno.

 

Obilježena 443. godišnjica Seljačke bune

 

U subotu, 27. veljače 2016. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji obilježio je 443. godišnjicu Seljačke bune, Bitke kod Kerestinca koja se odigrala 6. veljače 1573. godine.

Ovogodišnjem obilježavanju uz članove našeg Ogranka pridružili su se članovi Ogranka Matice hrvatske iz Samobora, Udruga Etno Fletno iz Samobora, Kuburaško društvo Gromovnik iz Svete Nedelje, Foto klub Klik iz Svete Nedelje.

Opširnije...

Obilježena 120. obljetnica smrti dr. Ante Starčevića

 
Povodom 120. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića učenici 7. d razreda Osnovne škole Sveta Nedelja položili su cvijeće pokraj skulpture Oca Domovina koja se nalazi na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji.

Ante Starčević (Veliki Žitnik, Gospić, 23. svibnja 1823. – Zagreb, 28. veljače 1896.) bio je hrvatski političar, publicist i književnik. Osim politikom, bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, dramom, političkom satirom (Pisma Magjarolacah) i prevoditeljstvom. Još za života - zbog svoje državotvorne misli i zalaganja za neovisnost hrvatske države - nazvan je Ocem Domovine.
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji od svog osnutka skrbi o spomeniku velikome književniku i političaru te čuva uspomenu na njegovo društveno djelovanje u vrijeme definiranja hrvatske državnosti.