OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

30.3.
subota

Obilježavanje 446. obljetnice Seljačke bune - bitke kod Kerestinca u dvorcu Erdödy.

Opširnije

Izdanja Ogranka MH SVN

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Adventski koncert Višeslava Jaklina i Projekta Lazarus u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca

 
advent2018cU ugodnom ozračju župne crkve Bl. Alojzija Stepinca u Rakitju, u nedjelju, 9. prosinca 2018. godine, Adventski koncert održali su orguljaš Višeslav Jaklin i ansambl Projekt Lazarus, čime je istovremeno tradicionalno obilježena i 6. obljetnica osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš, jedan od ponajboljih hrvatskih umjetnika mlađega naraštaja, izabrao je prigodni i istodobno zahtjevni program za orgulje koji je započeo Pastoralom u F-duru J. S. Bacha, kojom je odmah „zarobio“ slušatelje koristeći tzv. piffero stil, kojega odlikuje čvrsta basovska linija i prštavi piskutavi tonovi visokih registara, a koji je bio prisutan u tadašnjoj talijanskoj (pred)božićnoj narodnoj glazbi. Minucioznim i lepršavim muziciranjem dočarao nam je Jaklin uzbuđenje pastira u očekivanju rođenja Gospodinovoga. U poznatom luterijanskom koralu Nun komm der Heiden Heiland pokazao je Jaklin svu raskoš svojega talenta izvevši suvereno kompleksnu građu ovoga korala u kojemu je filigransku melodiju cantusa firmusa izvanredno sljubio s dva prateća manuala nižih registara.
 

Opširnije...

Adventski koncert orguljaša Višeslava Jaklina i ansambla „Projekt Lazarus”

 
ViseslavJaklinU okviru 5. sezone ciklusa klasične glazbe „Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama” prigodnim Adventskim koncertom obilježit će se 6. obljetnica osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. U nedjelju, 9. prosinca 2018. godine, s početkom u 19 sati u crkvi Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje-Novaki-Rakitje/ nastupit će uvaženi hrvatski umjetnik Višeslav Jaklin, katedralni orguljaš u Varaždinu, kao i ansambl „Projekt Lazarus”. Na programu su skladbe J. S. Bacha, C. Francka, F. Pintarića, V. Jelića, I. Lukačića i dr.

Opširnije...

"Koncertni bonton" - predavanje profesorice Denis Vasilj

Koncertni bonton plakat1
 
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji već petu godinu zaredom organizira ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskom crkvama i kapelicama. Kako nam je zadaća educirati najmlađu publiku, održat ćemo prigodno predavanje pod nazivom "Koncertni bonton", a predavačica će biti glazbena pedagoginja i uvažena profesorica Denis Vasilj. U glazbenom dijelu programa nastupit će mladi svetonedeljski klarinetist Antonio Uremović.

Ljubazno vas pozivamo u srijedu, 17. listopada 2018. godine u 17:15h na predavanje koje će se održati u Turističko-informativnom centru u Svetoj Nedelji (Stilinovićeva 1).
Ulaz je slobodan!

Opširnije...

Koncert „Suite antique“ u petoj sezoni svetonedeljskoga ciklusa koncerata klasične glazbe

 
Coha Mandic Grubisic cikovicOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji koncertom pod nazivom „Suite antique“ nastavio je 5. ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama. U nedjelju 23. rujna 2018. godine u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje-Novaki-Rakitje/ nastupile su flautistica Tamara Coha Mandić i harfistica Diana Grubišić Ćiković. Vrsne solistice i etablirane komorne glazbenice koje kao duo djeluju od 2003. godine, prezentirale su program koji obuhvaća skladbe C. Ph. E. Bacha, A. Surianija, N. Rote, R. Matza i J. Ruttera, kao svojevrsni glazbeni kaleidoskop od razdoblja baroka do suvremenoga glazbenog izričaja. Vrlo dinamičan, prijemčiv program i sjajno muziciranje impresionirali su svetonedeljsku publiku koja je odlučila uz zvuke flaute i harfe provesti nedjeljno predvečerje.
 
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije te u suradnji sa župama na području našega Grada organizira koncerte klasične glazbe, a posebno nam je zadovoljstvo istaknuti da je po prvi puta u pet sezona svetonedeljskoga koncertnog ciklusa nastup Tamare Coha Mandić i Dijane Grubišić Ćiković ostvaren uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Koncert "Suite antique" u petoj sezoni svetonedeljskoga ciklusa koncerata klasične glazbe

 
Coha GrubisicOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji poziva Vas na koncert klasične glazbe „Suite antique“ iz 5. ciklusa koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama.

U nedjelju 23. rujna 2018. godine u 19 sati u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje-Novaki-Rakitje/ nastupit će Tamara Coha Mandić (flauta) i Diana Grubišić Ćiković (harfa). Koncert na kojemu će se predstaviti vrsne solistice donosi program koji obuhvaća skladbe C. Ph. E. Bacha, A. Surianija, N. Rote, R. Matza i J. Ruttera.

Srdačno Vas pozivamo da nam se pridružite na ovom koncertu.

Ulaz je slobodan! Radujemo se Vašem dolasku!
 
Glavni pokrovitelji: Grad Sveta Nedelja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Grada Svete Nedelje.
Organizatori: Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, Župa Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje-Novaki-Rakitje/.

Mihael Šilobod – riječi i djela

silobod cantusOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Gradska knjižnica Samobor pozivaju Vas na predavanje o Mihaelu Šilobodu Bolšiću, koje će održati prof. Ervin Škacan, predsjednik OMH u Svetoj Nedelji i prof. Martina Mičija Palić, voditeljica Glazbenog odjela OMH u Svetoj Nedelji. Uz predavanje, predstavit će se i knjiga objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji:
Mihael Šilobod Bolšić
FUNDAMENTUM CANTUS GREGORIANI SEU CHORALIS
Osnove gregorijanskog ili koralnog pjevanja

Opširnije...