OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Predstavljanje knjige „Madrigali concertati“ Gabriela Uspera u Svetoj Nedelji

 
Plakat Usper SvNOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u sunakladništvu s Hrvatskim glazbenim centrom u rujnu 2023. godine objavio je suvremeno kritičko izdanje zbirke madrigala hrvatskog baroknog skladatelja Gabriela Uspera pod nazivom „Madrigali concertati“ (tiskane 1623. u Veneciji), povodom 400. obljetnice prvotiska navedenoga izdanja. Knjiga je do sada predstavljena u okviru 53. Varaždinskih baroknih večeri, a za ovo izdanje Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nagrađen je Zlatnom poveljom Matice hrvatske, koju je na prošlotjednoj Glavnoj skupštini Matice hrvatske dodijelio predsjednik Matice hrvatske, gospodin Miro Gavran.

U ponedjeljak, 6. studenoga 2023. s početkom u 18 sati, u Knjižnici Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji (Ulica Marijana Stilinovića 7), u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Knjižnice Mihaela Šiloboda, održat će se svečanost predstavljanja suvremenoga kritičkog izdanja zbirke „Madrigali concertati“ (1623.) Gabriela Uspera. Knjigu će predstaviti u ime nakladnika predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, Ivana Juričić, priređivačica izdanja muzikologinja Ivana Petravić te urednici doc. dr. sc. Martina Mičija Palić i Robert Palić.

Opširnije...

„Zlatna povelja“ dodijeljena Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji za izdanje Madrigali concertati skladatelja Gabriela Uspera

 

Glavna skupstina MH 2023 0078Na Glavnoj skupštini Matice hrvatske održanoj u subotu, 28. listopada 2023. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, dodijeljene su nagrade za ponajbolja ostvarenja u izdavačkoj djelatnosti Matice hrvatske, a još jednu Zlatnu povelju, u velikoj konkurenciji vrijednih izdanja drugih ogranaka, dobili su Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatski glazbeni centar za izdanje prve tiskane suvremene transkripcije vrijednog spomenika hrvatskoga glazbenog baroka, zbirke Madrigali concertati (1623.) skladatelja i instrumentalista Gabriela Uspera, koja je objavljena povodom 400. obljetnice prvotiska.

Opširnije...

Madrigali concertati u novom broju „Vijenca“

 

Madrigali concertati VijenacU časopisu „Vijenac“ Matice hrvatske objavljen je 26. listopada 2023. tekst muzikologinje dr. sc. Monike Jurić Janjik pod naslovom Dragocjen doprinos oživljavanju rane glazbe, s osvrtom na prvu suvremenu tiskanu transkripciju vrijednoga spomenika hrvatskog ranog baroka – zbirku „Madrigali concertati“ skladatelja i instrumentalista Gabriela Uspera, koju su objavili Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatski glazbeni centar u rujnu 2023. godine, povodom 400. obljetnice prvotiska. Priređivači izdanja su prof. dr. sc. Ennio Stipčević i Ivana Petravić, mag. mus., a urednici doc. dr. sc. Martina Mičija Palić i Robert Palić. Ovo izdanje omogućili su Grad Sveta Nedelja, Zagrebačka županija i Grad Zagreb.

Više informacija na: https://www.matica.hr/vijenac/773/dragocjen-doprinos-ozivljavanju-rane-glazbe-35410/

„Madrigali concertati“ Gabriela Uspera povodom 400. obljetnice prvotiska – u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Madrigali concertati naslovnicaOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u sunakladništvu s Hrvatskim glazbenim centrom, u jesen 2023. godine, objavio je prvo suvremeno kritičko tiskano izdanje zbirke „Madrigali concertati“ hrvatskoga i europskog baroknog skladatelja Gabriela Uspera, koja je prvi put ugledala svjetlo dana daleke 1623. u Veneciji kod tiskara Alessandra Vincentija. Osobita je vrijednost ove zbirke u činjenici da je to vjerojatno jedino cjelovito autorsko djelo ovoga nadarenog skladatelja rođenoga koncem 16. stoljeća u Poreču ili Rovinju, a jedini u cijelosti sačuvani izvornik u 5 sveščića (Canto, Alto, Tenore, Basso i Basso continuo) nalazi se u Staats- und Universitätsbibliothek Carl von Ossietzky u Hamburgu.

Opširnije...

Najnovije izdanje Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji predstavljeno na 53. Varaždinskim baroknim večerima

 

Usper VaraždinU okviru popratnoga programa Total Baroque na 53. Varaždinskim baroknim večerima predstavljeno je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu prvo suvremeno kritičko tiskano izdanje zbirke „Madrigali concertati“ Gabriela Uspera, koje su priredili prof. dr. sc. Ennio Stipčević i magistrica muzikologije Ivana Petravić.

Svečanost je održana u subotu, 30. rujna 2023. pred brojnom publikom koja je s velikom pozornošću pratila izlaganje predstavljača novoga izdanja, povodom 400. obljetnice prvotiska navedene zbirke, koju su objavili Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatski glazbeni centar.

Opširnije...

Predstavljanje notnog izdanja zbirke „Madrigali concertati“ Gabriela Uspera na 53. Varaždinskim baroknim večerima

 

30092023 madrigali varazdin1U sklopu popratnoga programa „Total Baroque“ na 53. Varaždinskim baroknim večerima će se u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu, u Klubu Europa Media, u subotu 30. rujna 2023. s početkom u 17 sati održati svečanost predstavljanja prvoga suvremenog tiskanog izdanja notne zbirke „Madrigali concertati“ Gabriela Uspera, koju je objavio u Veneciji daleke 1623. Alessandro Vincenti. Novo izdanje povodom 400. obljetnice prvotiska objavili su Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatski glazbeni centar, a priređivači su Ivana Petravić i prof. dr. sc. Ennio Stipčević.

Srdačno vas pozivamo!

Više informacija o programu: https://vbv.hr/program/popratni/