OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Predsjedniku Milanoviću predstavljeno suvremeno izdanje Parnassia militia, kapitalnog djela hrvatskog glazbenog baroka

DSC 2950 1024x576Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatskog glazbenog centra povodom 400. obljetnice prvotiska kapitalnoga djela hrvatskoga glazbenog baroka – zbirke duhovnih koncerata (moteta) Parnassia militia hrvatskoga skladatelja Vinka Jelića i suvremenog kritičkog tiskanog izdanja navedene zbirke.

Knjigu Parnassia militia predsjedniku Milanoviću predstavili su dr. sc. Martina Mičija Palić, predsjednica Hrvatskog glazbenog centra i voditeljica glazbenog odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, Robert Palić, tajnik Hrvatskog glazbenog centra i voditelj Projekta Lazarus za revitalizaciju starije hrvatske glazbene baštine te Franjo Bilić, čembalist i dirigent Hrvatskog glazbenog centra.

Opširnije...

Predstavljanje knjige „Parnssia militia“ skladatelja Vinka Jelića

 

pozivnica Jelić Parnassia militia1Poštovani,
 
srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige „Parnssia militia“ skladatelja Vinka Jelića, koju su objavili nakladnici Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatski glazbeni centar.
 
Knjigu će predstaviti:
 
prof. dr. Ennio Stipčević (recenzent)
Ivana Juričić (predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji)
Ivan Živanović (muzikolog)
Franjo Bilić (priređivač izdanja)
dr. sc. Martina Mičija Palić (urednica, predsjednica Hrvatskoga glazbenog centra)
Robert Palić (urednik, tajnik Hrvatskoga glazbenog centra).
 
Program će moderirati dramski umjetnik Ivan Horvat, a u glazbenom dijelu će nastupiti ansambl Projekt Lazarus.
 
Predstavljanje će se održati u utorak, 29. studenoga 2022. u 12 sati, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Opatička ulica 18, Zagreb).
 
Radujemo se Vašem dolasku!
 
S poštovanjem,
Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji
 
 

Zlatna povelja Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji za izdanje Parnassia militia

 

U maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 22. listopada 2022. održana je Glavna skupština Matice hrvatske na kojoj su, između ostalog, dodijeljene nagrade ograncima za njihova izdanja. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji je u suradnji s Hrvatskim glazbenim centrom objavio, povodom 400 obljetnice prvotiska, suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata Parnassia militia (1622.) hrvatskoga skladatelja Vinka Jelića, koje je priredio Franjo Bilić, dok su izdanje uredili članovi Ogranka dr. sc. Martina Mičija Palić i Robert Palić. Za ovo tiskano izdanje predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran nagradio je Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i urednike Zlatnom poveljom, što je izvanredno priznanje za naš Ogranak i veliki uspjeh u nakladničkoj djelatnosti Republike Hrvatske.

Dodjela Zlatne povelje zlatna povelja mh

Sastanak s predsjednikom Matice hrvatske gospodinom Mirom Gavranom

 

OMH u Sv Nedelji i Miro GavranPredstavnike Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, predsjednicu Ivanu Juričić, te Martinu Mičiju Palić i Roberta Palića u povodu 10. godišnjice djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, primio je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. Tom su prigodom predstavnici Ogranka predsjedniku Gavranu uručili najnovije izdanje Ogranka, suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata „Parnassia militia“ hrvatskoga baroknog skladatelja Vinka Jelića, objavljeno prigodom 400. godišnjice prvotiska. Na sastanku s predsjednikom Gavranom zahvalili smo na podršci i pomoći u radu Ogranka te prezentirali buduće planove, uz poziv za sudjelovanje predsjednika i predstavnika Matice hrvatske na središnjoj proslavi 10 godina od osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, koja će se održati 12. prosinca 2022. godine.

Parnassia militia (1622.) u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Parnassia militiaZbirka duhovnih koncerata „Parnassia militia“ hrvatskoga skladatelja Vinka Jelića kapitalno je djelo hrvatskoga glazbenog baroka, prvi put objavljeno u Strasbourgu 1622. godine kod izdavača Paula Ledertza. Sadrži 24 moteta i 4 ricercara. Suvremeno je kritičko izdanje nastalo zbog potrebe da se prema postulatima povijesno obaviještena izvođenja (engl. historicaly informed performance), nakon 400 godina, zainteresiranoj javnosti – glazbenicima (izvođačima), muzikolozima, ljubiteljima rane glazbe i drugima, omogući pristup izvornome notnom zapisu u suvremenome obliku prema pravilima musice ficte i time mogućnost autentičnog izvođenja ovog, nažalost, jedinog u cijelosti sačuvanoga djela Vinka Jelića. Knjiga je oblikovana na način da sadrži Riječ urednika, Predgovor, Kritičke bilješke i notnu materiju, s posebnim Appendixom u kojemu su izdvojene dionice violina za dva moteta iz zbirke. Tekstualni dio ovoga notnog izdanja s kritičkim aparatom pisan je trojezično; na hrvatskome, engleskom i njemačkom jeziku. Izdanje je objavljeno u sunakladništvu s Hrvatskim glazbenim centrom, pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

 

Predstavljanje suvremenoga kritičkog izdanja zbirke Parnassia militia Vinka Jelića

 

U sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri, u okviru popratnoga programa Total Baroque, bit će predstavljeno novo tiskano suvremeno kritičko izdanje jednog od najvažnijih spomenika hrvatskoga glazbenog baroka, zbirka duhovnih koncerata Parnassia militia (1622.) skladatelja Vinka Jelića. Svečano predstavljanje ove edicije održat će se u srijedu, 28. rujna 2022. godine, u dvorani Petar Veček u zgradi Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, s početkom u 18 sati. Uz predstavnike nakladnika, Ivanu Juričić iz Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Roberta Palića iz Hrvatskoga glazbenog centra, knjigu će predstaviti suurednica dr. sc. Martina Mičija Palić i priređivač notnoga izdanja Franjo Bilić, dok će u ime domaćina govoriti ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, skladatelj i pedagog, prof. Davor Bobić.

Knjiga je tiskana trojezično, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, recenzenti su prof. dr. sc. Ennio Stipčević i red. prof. art. Mario Penzar, a nakladnici Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatski glazbeni centar. Pokrovitelji izdanja su Zagrebačka županija, Grad Zagreb i Grad Sveta Nedelja.

Parnassia militia naslovnica