OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Predstavljanje knjige „Parnassia militia“ Vinka Jelića u Svetoj Nedelji

 
Plakat predstavljanje Parnassia militia SvNOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u sunakladništvu s Hrvatskim glazbenim centrom u jesen 2022. godine objavio je suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata hrvatskog baroknog skladatelja Vinka Jelića pod nazivom „Parnassia militia“ (tiskane 1622. u Strasbourgu), povodom 400. obljetnice prvotiska navedenoga izdanja. Knjiga je do sada predstavljena u okviru 52. Varaždinskih baroknih večeri, u Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu, te u Strasbourgu, a uvrštena je i u zbirku alzaške baštine Nacionalne i sveučilišne biblioteke Francuske u Strasbourgu, kao i u zbirku Univerzitetske biblioteke u Bernu. Za ovo izdanje Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nagrađen je Zlatnom poveljom Matice hrvatske, koju je urednicima dodijelio predsjednik Matice hrvatske, gospodin Miro Gavran.
 
U utorak, 28. ožujka 2023. s početkom u 19 sati, u Knjižnici Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji (Ulica Marijana Stilinovića 7), u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Knjižnice Mihaela Šiloboda, održat će se svečanost predstavljanja suvremenoga kritičkog izdanja zbirke duhovnih koncerata Parnassia militia (1622.) Vinka Jelića. Knjigu će predstaviti u ime nakladnika predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, Ivana Juričić, priređivač izdanja Franjo Bilić te urednici doc. dr. sc. Martina Mičija Palić i Robert Palić.
 
Ulaz je slobodan. Srdačno Vas pozivamo!
 
Organizatori:
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji,
Knjižnica Mihaela Šiloboda, Sveta Nedelja.
 
Pokrovitelji:
Grad Sveta Nedelja,
Zagrebačka županija,
Turistička zajednica grada Svete Nedelje.