OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

14.11.
četvrtak

19 h, Turistički centar Sv. Nedelja - Promocija knjige generala Rudija Stipčića. Opširnije

21.11.
četvrtak

Predavanje: "Hrvati u Prvom svjetskom ratu - sjećanje na ratne puteve i grobišta". Opširnije

24.11.
nedjelja

Koncert: Antonio Uremović (klarinet) i Željka Vojvoda (glasovir). Opširnije

Izdanja Ogranka MH SVN

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

Duško Babić: Protuslovlja - nova knjiga u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

Protuslovlja naslovnicaOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji novopridošlom je članu Književnoga odjela, pjesniku Dušku Babiću, poželio dobrodošlicu u listopadu 2019. godine objavom njegove knjige poezije pod nazivom Protuslovlja. Ovim pothvatom Ogranka nastavlja se briga o pisanoj riječi kao sine qua non kulturnog identiteta jednoga naroda, prezentirajući stvaralačku energiju i snagu duha utjelovljenu u ovoj knjizi. O značaju ovoga izdanja ponajbolje kazuje recenzent Tomislav Domović:

“U vrijeme kad je poezija općenito skliznula prema samom dnu društvene pažnje i značaja, a kad su trendovske struje liriku i liričare izgurale iz književnokritičarskih vidokruga kao potrošene oblike pjesničkoga govora, pjesnicima poput Duška Babića nije nimalo lako pronaći „svoje mjesto pod suncem“. Za pretpostaviti je da će, osim lirskog fona, i tematski okvir alegorijske knjige (ne zbirke) „Protuslovlja“ izazvati tihi otpor glavnostrujaških pjesničkih tumača.

Opširnije...

Predstavljanje knjige "Tamna strana čokolade" autorice Dubravke Mićunović

 
Predstavljanje knjige SvN Tamna strana cokolade1U izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u ožujku 2018. godine objavljen je roman za mlade pod nazivom „Tamna strana čokolade” autorice Dubravke Mićunović. Ovo je prvo izdanje Ogranka posvećeno mlađoj populaciji kojim se, između ostalog, nastoji senzibilizirati mlade i potaknuti ih na intenzivnije čitanje, razvijajući kulturu čitanja i pismenosti. Isto tako, obrađujući temu vršnjačkoga nasilja, autorica donosi suvremenu problematiku koju prikazuje na vrlo zanimljiv i osebujan način, čime je ovaj tekst prijemčiv mlađoj publici. Stoga se kroz ostvarenje ovoga izdanja Ogranak Matice hrvatske uključuje u realizaciju nacionalne strategije poticanja čitanja koju je iniciralo Ministarstvo kulture, a podržala i Središnjica Matice hrvatske.
 
Ljubazno vas pozivamo u srijedu, 17. listopada 2018. godine u 18h na predstavljanje knjige koje će se održati u Turističko-informativnom centru u Svetoj Nedelji (Stilinovićeva 1).

Opširnije...

"Lički jezikoslovni trolist"

DSC05582"Lički jezikoslovni trolist" naslov je knjige predstavljene svetonedeljskoj kulturnoj javnosti u srijedu, 22. 11. 2017. u Gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje. Organizator tribine bio je Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Ante Bežen, redoviti profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Govorili su o jezikoslovnim idejama trojice ličkih jezikoslovaca; Frana Kurelca, Šime Starčevića i Ante Starčevića.

Opširnije...

5. festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina (Svetonedeljsko kulturno ljeto, 1. srpnja 2017. – dvorac Erdödy u Kerestincu)

DSCF9327Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina već se 5 godina uzastopno održava u organizaciji svetonedeljskog ogranka Matice hrvatske. I ove godine, prve subote u srpnju pjesnici, glazbenici i slikari svojim su programom u okviru "Svetonedeljskog kulturnog ljeta" oživjeli dvorac Erdödy u Kerestincu kao kulisu za zajedničko uprizorenje književnih, likovnih i glazbenih ostvarenja. Čitav dojam upotpunilo je i kušanje domaćih tradicijskih specijaliteta ovoga kraja – meda i vina.

Opširnije...