OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Duško Babić: Protuslovlja - nova knjiga u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

Protuslovlja naslovnicaOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji novopridošlom je članu Književnoga odjela, pjesniku Dušku Babiću, poželio dobrodošlicu u listopadu 2019. godine objavom njegove knjige poezije pod nazivom Protuslovlja. Ovim pothvatom Ogranka nastavlja se briga o pisanoj riječi kao sine qua non kulturnog identiteta jednoga naroda, prezentirajući stvaralačku energiju i snagu duha utjelovljenu u ovoj knjizi. O značaju ovoga izdanja ponajbolje kazuje recenzent Tomislav Domović:

“U vrijeme kad je poezija općenito skliznula prema samom dnu društvene pažnje i značaja, a kad su trendovske struje liriku i liričare izgurale iz književnokritičarskih vidokruga kao potrošene oblike pjesničkoga govora, pjesnicima poput Duška Babića nije nimalo lako pronaći „svoje mjesto pod suncem“. Za pretpostaviti je da će, osim lirskog fona, i tematski okvir alegorijske knjige (ne zbirke) „Protuslovlja“ izazvati tihi otpor glavnostrujaških pjesničkih tumača.


Naime, naš samosvojni pjevač Babić se uhvatio u koštac sa zahtjevnom zadaćom: pisati o transcendentnim sferama, imaginativnim skokovima dočarati vlastiti doživljaj nedoživljenog, neopipljivog, nevidljivog... I Babić to radi vješto, kao prirodni nasljednik najboljih hrvatskih pjesnika koji su o velikoj temi Boga i božanske naravi iza sebe ostavili neprolazno versističko obilježje: Kranjčević, Šop, Golub, Štambuk...

Rekosmo da je riječ o knjizi, a ne zbirci pjesama iz dva razloga: prvo, obim uvelike nadmašuje uobičajene norme o broju uvrštenih pjesama; drugo, premda je pjesnik tekst razdijelio na tri velika ciklusa, tekst besprijekorno funkcionira kao ujednačena cjelina koju (možda slučajno) središnja i antologijska pjesma Martinkovo dijeli na dvije cjeline. Za razliku od prvog dijela gdje se izvanvremenska dimenzija Božje pojavnosti kao Stvoritelja razlaže u općenitim pjesmama koje mogu pripadati bilo kojemu vremenu, u drugom dijelu, kroz natruhe prohujalih ratova, svakidašnjeg bezobzirja i socijalne nepravde autor otkriva vlastite pute do spoznaje nudeći čitatelju spoznaju. Ne kao univerzalni recept već kao izuzetan doživljaj prolaska kroz općeljudsku katarzu.

Teško je izdvojiti najuspjelija ostvarenja iz sveobuhvatno uspjele knjige, ali bih istaknuo nekoliko pjesama uz već navedenu Martinkovo. To su vrhunska lirska ostvarenja koja će trajati: O biseru, Ono čega nema, Prepisivanje, Prekrajanje prošlosti, S jedne na drugu obalu i Zaista.

Babićeva knjiga zaslužuje objavljivanje jer je riječ o vrsnom lirskom glasu u hrvatskoj poeziji. Zaslužuje usprkos pretpostavljenim otporima. Tim više.”

Ova je knjiga objavljena uz potporu Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije.