OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

451. godišnjica Seljačke bune 1573. – Bitke kod Kerestinca

 

451 oblj seljacke buneOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji 6. veljače 2024. godine prisjeća se 451. godišnjice Seljačke bune 1573. – Bitke kod Kerestinca.
Jedna od odlučujućih bitaka Seljačke bune dogodila se upravo kod Kerestinca 6. veljače 1573. godine. Tom bitkom nanesen je presudan udarac seljačkoj vojsci, okupljenoj između Kupe i Save, čime su onemogućeni vojni planovi seljačkih vođa. Seljačku vojsku, kojoj se pridružio velik broj seljaka, predvodio je Ivan Pasanac. Pobunjenim seljacima suprotstavio se podban Gašpar Alapić sa svojim vojnicima. Pobjedu je odnijela plemićka vojska, a stradalo je između 400 i 500 seljaka. Nakon bitke ban Juraj Drašković piše da je Alapić iskorijenio pobunu ubijanjem i sakaćenjem pobunjenih seljaka te paljenjem njihovih kuća.

 

450. OBLJETNICA SELJAČKE BUNE 1573. - BITKE KOD KERESTINCA

bitka kod kerestinica logo1

Ove godine Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji 11. put obilježava obljetnicu Seljačke bune - Bitke kod Kerestinca. Ovu okruglu obljetnicu obilježavamo u okviru Noći muzeja, koja se održava u novootvorenoj knjižnici Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji. Osim prigodnih recitacija bit će prikazana multimedijska prezentacija Bitke kod Kerestinca i dosadašnjih obilježavanja obljetnica Bitke.

noc muzeja plakat

Održano predavanje o 1. svjetskom ratu

 

DSC04514U četvrtak, 21. studenog 2019. u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji održano je zanimljivo predavanje o 1. svjetskom ratu. Predavanje je održano u prostoru Turističkog centra Sveta Nedelja, a predavač je bio gospodin Nikola Tominac, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini, koji se nakon vrlo uspješne časničke karijere u Hrvatskoj vojsci tijekom i nakon Domovinskog rata posvetio istraživanju frontova na kojima su ratovali Hrvati tijekom Velikog rata te istraživanju grobišta diljem Europe koja skrivaju kosti mnogih Hrvata poginulih u tom ratu.

Više fotografija...

14.11.2019. (četvrtak) Predstavljanje knjige generala Rudija Stipčića o Domovinskom ratu

 

Stipcic Plakat1aOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira predstavljanje knjige "Zagrebački korpus Zbora narodne garde" autora Rudija Stipčića, brigadnog generala, ratnog zapovjednika 3. operativne zone Zagreb (1992.). Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 14. studenog 2019., s početkom u 19 sati u Turističko-informativnom centru Sveta Nedelja, Stilinovićeva 1 (Centar za posjetitelje).

U knjizi autor na stotinjak stranica opisuje osnutak, zonu odgovornosti, obostrani raspored snaga i tijek bojnih djelovanja Zapovjedništva i postrojbi Zagrebačkog korpusa ZNG-a (3. operativne zone Zagreb) 1991./1992. na Pounju, Pokuplju, Moslavini, Posavini, zagorju te u Gradu Zagrebu i zagrebačkom prstenu. Prikazao je i opći, politički i vojni kontekst preduvjeta, osnutka i djelovanja Korpusa /Zone. Uz širi uvodni dio, težišno prikazuje bojna djelovanja Operativne grupe Posavina, kojom je zapovijedao od 8.10. do 30.12.1991. Pod njegovim zapovijedanjem u VRO "Orkan", "Otkos" i "Papuk" oslobođen je veći dio zapadne Slavonije (preko 2200 km2).

Opširnije...

21.11.2019. (četvrtak) N. Tominac: Hrvati u Prvom svjetskom ratu, predavanje

 

predavanje prvi svjetski rat plakat1bOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira zanimljivo predavanje o Prvom svjetskom ratu, jednom od najkrvavijih ratnih sukoba u novijoj ljudskoj povijesti, u kojemu je živote izgubilo oko 20 milijuna što vojnika, što civila. Predavanje će se održati u četvrtak, 21. studenog 2019., s početkom u 19 sati u Turističkom centru Sveta Nedelja, Stilinovićeva 1.

Hrvatska je, kao dio Austro-Ugarske Monarhije, također sudjelovala u Velikom ratu, kako su ga prvotno nazivali. Procjenjuje se da su ukupni hrvatski gubici u ratu bili oko 200 tisuća ljudi. Veći dio te brojke odnosi se na vojnike, a za mnoge od njih ne zna se na kojem od velikog broja masovnih grobišta, razbacanih po raznim frontovima diljem Europe, počivaju njihove kosti.

Opširnije...