OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

Održano predavanje o 1. svjetskom ratu

 

DSC04514U četvrtak, 21. studenog 2019. u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji održano je zanimljivo predavanje o 1. svjetskom ratu. Predavanje je održano u prostoru Turističkog centra Sveta Nedelja, a predavač je bio gospodin Nikola Tominac, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini, koji se nakon vrlo uspješne časničke karijere u Hrvatskoj vojsci tijekom i nakon Domovinskog rata posvetio istraživanju frontova na kojima su ratovali Hrvati tijekom Velikog rata te istraživanju grobišta diljem Europe koja skrivaju kosti mnogih Hrvata poginulih u tom ratu.

Više fotografija...

14.11.2019. (četvrtak) Predstavljanje knjige generala Rudija Stipčića o Domovinskom ratu

 

Stipcic Plakat1aOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira predstavljanje knjige "Zagrebački korpus Zbora narodne garde" autora Rudija Stipčića, brigadnog generala, ratnog zapovjednika 3. operativne zone Zagreb (1992.). Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 14. studenog 2019., s početkom u 19 sati u Turističko-informativnom centru Sveta Nedelja, Stilinovićeva 1 (Centar za posjetitelje).

U knjizi autor na stotinjak stranica opisuje osnutak, zonu odgovornosti, obostrani raspored snaga i tijek bojnih djelovanja Zapovjedništva i postrojbi Zagrebačkog korpusa ZNG-a (3. operativne zone Zagreb) 1991./1992. na Pounju, Pokuplju, Moslavini, Posavini, zagorju te u Gradu Zagrebu i zagrebačkom prstenu. Prikazao je i opći, politički i vojni kontekst preduvjeta, osnutka i djelovanja Korpusa /Zone. Uz širi uvodni dio, težišno prikazuje bojna djelovanja Operativne grupe Posavina, kojom je zapovijedao od 8.10. do 30.12.1991. Pod njegovim zapovijedanjem u VRO "Orkan", "Otkos" i "Papuk" oslobođen je veći dio zapadne Slavonije (preko 2200 km2).

Opširnije...

21.11.2019. (četvrtak) N. Tominac: Hrvati u Prvom svjetskom ratu, predavanje

 

predavanje prvi svjetski rat plakat1bOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira zanimljivo predavanje o Prvom svjetskom ratu, jednom od najkrvavijih ratnih sukoba u novijoj ljudskoj povijesti, u kojemu je živote izgubilo oko 20 milijuna što vojnika, što civila. Predavanje će se održati u četvrtak, 21. studenog 2019., s početkom u 19 sati u Turističkom centru Sveta Nedelja, Stilinovićeva 1.

Hrvatska je, kao dio Austro-Ugarske Monarhije, također sudjelovala u Velikom ratu, kako su ga prvotno nazivali. Procjenjuje se da su ukupni hrvatski gubici u ratu bili oko 200 tisuća ljudi. Veći dio te brojke odnosi se na vojnike, a za mnoge od njih ne zna se na kojem od velikog broja masovnih grobišta, razbacanih po raznim frontovima diljem Europe, počivaju njihove kosti.

Opširnije...

Damir Petravić održao predavanje "Rodoslovlja svetonedeljske župe"

petravic predavanje25042019a

 

U četvrtak, 25. travnja 2019. u Centru za posjetitelje u Svetoj Nedelji g. Damir Petravić održao je zanimljivo predavanje pod nazivom "Rodoslovlja svetonedeljske župe". Predavanje je održano u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice Svete Nedelje, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Svete Nedelje i poduzeća Svenkom d.o.o.

Opširnije...

30.3.2019. (subota) Obilježavanje 446. obljetnice Seljačke bune - bitke kod Kerestinca

 
buna 2019 plakat2U subotu, 30. ožujka 2019. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u dvorcu Erdödy u Kerestincu organizira obilježavanje 446. obljetnice Bitke kod Kerestinca. Ovom manifestacijom prisjećamo se jedne od najvažnijih bitaka Seljačke bune, koja se dogodila u veljači 1573. godine. Seljačku vojsku, kojoj se priključio velik broj seljaka, predvodio je Ivan Pasanac, a plemićku Gašpar Alapić. U bitci je živote izgubilo gotovo 500 seljaka.
 
Od 12 sati kerestinečki će se dvorac na trenutak vratiti nekoliko stoljeća unazad, kroz stihove i pjesme koje će izvesti članovi Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u programu će sudjelovati   KUD "Sveti Andrija" Novaki, Društvo prijatelja "Sloga" Brezje te Vitezovi zelingradski. 
 
Pokrovitelji manifestacije su Grad Sveta Nedelja, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Grada Svete Nedelje, ZKUU Sveta Nedelja i Svenkom d.o.o.
 
ULAZ JE SLOBODAN
 
 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.