OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

14.11.
četvrtak

19 h, Turistički centar Sv. Nedelja - Promocija knjige generala Rudija Stipčića. Opširnije

21.11.
četvrtak

Predavanje: "Hrvati u Prvom svjetskom ratu - sjećanje na ratne puteve i grobišta". Opširnije

24.11.
nedjelja

Koncert: Antonio Uremović (klarinet) i Željka Vojvoda (glasovir). Opširnije

Izdanja Ogranka MH SVN

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

14.11.2019. (četvrtak) Predstavljanje knjige generala Rudija Stipčića o Domovinskom ratu

 

Stipcic Plakat1aOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira predstavljanje knjige "Zagrebački korpus Zbora narodne garde" autora Rudija Stipčića, brigadnog generala, ratnog zapovjednika 3. operativne zone Zagreb (1992.). Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 14. studenog 2019., s početkom u 19 sati u Turističko-informativnom centru Sveta Nedelja, Stilinovićeva 1 (Centar za posjetitelje).

U knjizi autor na stotinjak stranica opisuje osnutak, zonu odgovornosti, obostrani raspored snaga i tijek bojnih djelovanja Zapovjedništva i postrojbi Zagrebačkog korpusa ZNG-a (3. operativne zone Zagreb) 1991./1992. na Pounju, Pokuplju, Moslavini, Posavini, zagorju te u Gradu Zagrebu i zagrebačkom prstenu. Prikazao je i opći, politički i vojni kontekst preduvjeta, osnutka i djelovanja Korpusa /Zone. Uz širi uvodni dio, težišno prikazuje bojna djelovanja Operativne grupe Posavina, kojom je zapovijedao od 8.10. do 30.12.1991. Pod njegovim zapovijedanjem u VRO "Orkan", "Otkos" i "Papuk" oslobođen je veći dio zapadne Slavonije (preko 2200 km2).

Opširnije...

21.11.2019. (četvrtak) N. Tominac: Hrvati u Prvom svjetskom ratu, predavanje

 

predavanje prvi svjetski rat plakat1bOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira zanimljivo predavanje o Prvom svjetskom ratu, jednom od najkrvavijih ratnih sukoba u novijoj ljudskoj povijesti, u kojemu je živote izgubilo oko 20 milijuna što vojnika, što civila. Predavanje će se održati u četvrtak, 21. studenog 2019., s početkom u 19 sati u Turističkom centru Sveta Nedelja, Stilinovićeva 1.

Hrvatska je, kao dio Austro-Ugarske Monarhije, također sudjelovala u Velikom ratu, kako su ga prvotno nazivali. Procjenjuje se da su ukupni hrvatski gubici u ratu bili oko 200 tisuća ljudi. Veći dio te brojke odnosi se na vojnike, a za mnoge od njih ne zna se na kojem od velikog broja masovnih grobišta, razbacanih po raznim frontovima diljem Europe, počivaju njihove kosti.

Opširnije...

Damir Petravić održao predavanje "Rodoslovlja svetonedeljske župe"

petravic predavanje25042019a

 

U četvrtak, 25. travnja 2019. u Centru za posjetitelje u Svetoj Nedelji g. Damir Petravić održao je zanimljivo predavanje pod nazivom "Rodoslovlja svetonedeljske župe". Predavanje je održano u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice Svete Nedelje, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Svete Nedelje i poduzeća Svenkom d.o.o.

Opširnije...

30.3.2019. (subota) Obilježavanje 446. obljetnice Seljačke bune - bitke kod Kerestinca

 
buna 2019 plakat2U subotu, 30. ožujka 2019. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u dvorcu Erdödy u Kerestincu organizira obilježavanje 446. obljetnice Bitke kod Kerestinca. Ovom manifestacijom prisjećamo se jedne od najvažnijih bitaka Seljačke bune, koja se dogodila u veljači 1573. godine. Seljačku vojsku, kojoj se priključio velik broj seljaka, predvodio je Ivan Pasanac, a plemićku Gašpar Alapić. U bitci je živote izgubilo gotovo 500 seljaka.
 
Od 12 sati kerestinečki će se dvorac na trenutak vratiti nekoliko stoljeća unazad, kroz stihove i pjesme koje će izvesti članovi Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u programu će sudjelovati   KUD "Sveti Andrija" Novaki, Društvo prijatelja "Sloga" Brezje te Vitezovi zelingradski. 
 
Pokrovitelji manifestacije su Grad Sveta Nedelja, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Grada Svete Nedelje, ZKUU Sveta Nedelja i Svenkom d.o.o.
 
ULAZ JE SLOBODAN
 
 

Održano predavanje Vilima Karlovića "Preživio sam Vukovar i Ovčaru"

 
23112018 karlovicU petak, 23. studenog 2018. u Turističko-informativnom centru Sveta Nedelja, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara održano je predstavljenje knjige Vilima Karlovića 'Preživio sam Vukovar i Ovčaru'. Knjigu je objavio 'Vilimbook'. Predstavljanje ove knjige organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. Predstavljeno je najnovije, šesto izdanje knjige koja sadrži preko 400 stranica osobnih svedočanstava o sudbini mladića iz Zagreba koji je sudjelovao u obrani grada Vukovara, sve do zarobljavanja i odvođenja na Ovčaru i Velepromet, gdje je više puta čudom izbjegao smaknuće.

Opširnije...