OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

30.3.2019. (subota) Obilježavanje 446. obljetnice Seljačke bune - bitke kod Kerestinca

 
buna 2019 plakat2U subotu, 30. ožujka 2019. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u dvorcu Erdödy u Kerestincu organizira obilježavanje 446. obljetnice Bitke kod Kerestinca. Ovom manifestacijom prisjećamo se jedne od najvažnijih bitaka Seljačke bune, koja se dogodila u veljači 1573. godine. Seljačku vojsku, kojoj se priključio velik broj seljaka, predvodio je Ivan Pasanac, a plemićku Gašpar Alapić. U bitci je živote izgubilo gotovo 500 seljaka.
 
Od 12 sati kerestinečki će se dvorac na trenutak vratiti nekoliko stoljeća unazad, kroz stihove i pjesme koje će izvesti članovi Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u programu će sudjelovati   KUD "Sveti Andrija" Novaki, Društvo prijatelja "Sloga" Brezje te Vitezovi zelingradski. 
 
Pokrovitelji manifestacije su Grad Sveta Nedelja, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Grada Svete Nedelje, ZKUU Sveta Nedelja i Svenkom d.o.o.
 
ULAZ JE SLOBODAN