OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu. Jedna od prvih manifestacija ostvarenih u okviru Odjela za povijest jest obilježavanje obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića, koju svake godine organiziraju članovi Književnog odjela i Odjela za povijest, a 2013. godine inicirali su obnovu drvenog kipa Oca Domovine i postavljanje spomen-ploče na glavnom svetonedeljskom trgu. Svake se godine uz prigodan program članovi Ogranka i njihovi gosti prisjete djelovanja jednog od najznačajnijih Hrvata tijekom povijesnih težnji za slobodom i samostalnom državom.

Od 2014. godine Odjel za povijest provodi projekt pod nazivom Povijest Svete Nedelje, koji obuhvaća niz predavanja koja donose teme iz različitih povijesnih razdoblja, a vezana su uz svetonedeljsku sredinu. Tako je izuzetno zanimljivo predavanje naziva Kratka povjesnica Svete Nedelje održala voditeljica Odjela dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, kojim je prikazala dijakronijski pregled povijesnih zbivanja naše sredine od pretpovijesti do suvremenog doba. Bila je to jedinstvena prilika da prisutna publika upozna mnoštvo dosad nepoznatih detalja vezanih uz povijest svojih predšasnika. U 2015. godini Odjel za povijest, povodom obilježavanja 442. obljetnice Seljačke bune – bitke kod Kerestinca, ugostio je mladog znanstvenika s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Branimira Brglesa, koji je prezentirao dio svoje netom obranjene doktorske disertacije. Održavši predavanje Seljačka buna u fokusu povijesne znanosti, dr. sc. Brgles prezentirao je povijesna vrela na kojima se temelji njegovo istraživanje susedgradsko-stubičkog vlastelinstva, kojemu su pripadala i neka od današnjih naselja s područja grada Svete Nedelje. U okviru projekta Povijest Svete Nedelje Odjel je u listopadu 2015. godine organizirao predavanje Križni put 1945. godine. U kraćem, uvodnom dijelu predavanja voditeljica odjela dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić upoznala je prisutne s osnovnim povijesnim činjenicama vezanima uz ovo veliko stradanje hrvatskog naroda, nakon čega je predstavila gosta, našeg sugrađanina Dragutina Gabrišu, preživjelog sudionika Križnog puta, čije je svjedočanstvo Hrvatski institut za povijest zabilježio i pohranio za potrebe istraživanja Križnog puta. Naredne je godine, prilikom obilježavanja Danā Šiloboda u Svetoj Nedelji, Odjel za povijest ugostio znanstvenicu s Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Valentinu Janković, koja je obradila temu Plemićka obitelj Erdödy i njihova vlastelinstva u Hrvatskoj, stavljajući poseban naglasak na važnost ostavštine obitelji Erdödy za Svetu Nedelju, ističući pritom nužnost detaljnijeg istraživanja hrvatske grane te obitelji od koje smo, između ostalog, baštinili i vrijedno zdanje, dvorac Erdödy u Kerestincu.

Djelatnost Odjela za povijest osobita je zbog svoje jedinstvenosti, jer uz prezentiranje recentnih povijesnih istraživanja, voditeljica i članovi odjela potiču, napose u znanstvenika mlađe generacije, interes za daljnja istraživanja različitih povijesnih pitanja vezanih uz svetonedeljsku sredinu, na koje dosad još nismo u potpunosti dobili odgovore. Stoga se nadamo da će u nadolazećim godinama ova istraživanja iznjedriti i znanstvenu publikaciju o povijesti Svete Nedelje.