OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Arhiva 2015.

442. obljetnica Seljačke bune - bitke kod Kerestinca

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji prigodnim je programom u subotu 21. veljače kod dvorca obitelji Erdödy u Kerestincu obilježio 442. obljetnicu Seljačke bune – Bitke kod Kerestinca.

Prema povijesnim kronikama, 1573. godine znamenitom Seljačkom bunom zahvaćen je i svetonedeljski kraj, osobito područje Kerestinca i Stupnika. Pod vodstvom Ivana Pasanca 3. veljače 1573. u Kerestinec je stigao brojan odred seljačke vojske, kojem su se masovno pridruživali seljaci iz oklonih mjesta. Uskoro je na poprište stigla i jaka plemićka vojska koju je vodio podban Gašpar Alapić. Odlučan boj zbio se podno Kerestinca 6. veljače 1573. godine kada je uvježbana plemićka vojska porazila i rastjerala više od 2000 pobunjenih ustanika. Kronika govori da je tada pogubljeno od 400 do 500 seljaka, a oštećen je i dvorac grofova Erdödy.

Opširnije...

Najava predavanja akademika Josipa Bratulića

HRVATSKI JEZIK I PROCESI NACIONALNE, DRUŠTVENE I POLITIČKE INTEGRACIJE HRVATA S KRAJA 18. I U PRVOJ POLOVINI 19. STOLJEĆA

Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira predavanje „Hrvatski jezik i procesi nacionalne, društvene i političke integracije Hrvata s kraja 18. i u prvoj polovini 19. stoljeća“ hrvatskog filologa, akademika i nekadašnjeg predsjednika Matice hrvatske, prof. dr. sc. Josipa Bratulića.

Opširnije...

Predavanje Branimira Brglesa

SELJAČKA BUNA U FOKUSU POVIJESNE ZNANOSTI

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je u srijedu, 4. ožujka predavanje “Seljačka buna u fokusu povijesne znanosti”.

Nakon pozdravnog govora Ervina Škacana, predsjednika Ogranka Matice u Svetoj Nedelji i službenog otvorenja novih “matičnih prostorija” u Stilinovićevoj ulici 17, stihove Krležinih Balada Petrice Kerempuha kazivali su Mladi matičari, Lucija i Lovro Bošnjak, učenici viših razreda Osnovne škole Sveta Nedelja.

Opširnije...

Naš hrvatski i naš strani jezik - Radionice njemačkog jezika i kulture

„Naš hrvatski i naš strani jezik“ projekt je koji obuhvaća upoznavanje sa životom, jezikom i kulturom Hrvata izvan Hrvatske, a ove će se godine posvetiti Hrvatima s njemačkog govornog područa. Projekt ukazuje na važnost osvještavanja postojanja nacionalnih manjina izvan Hrvatske, upoznavanje s njihovim jezikom, ali važan je i za intelektualan i mulitikulturalan razvoj pojedinca kroz učenje stranih jezika. Osim predavanja o Hrvatima izvan Hrvatske, konkretno Gradišćanskim Hrvatima, koje će se održati u travnju, Ogranak organizira „Radionice njemačkog jezika i kulture“ koje obuhvaćaju upoznavanje s kulturom, doprinose obrazovanju i potiču širenje horizonata i obogaćivanje kroz jedan segment nacionalnog identiteta - jezik.

Opširnije...

Uskršnji koncert u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca

U travnju 2015. godine Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji Uskršnjim koncertom „Pjevat ću o čudima Gospodina našega Isusa Krista“ otvara 2. ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama.

U nedjelju 12. travnja 2015. godine u 19 sati u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje-Novaki-Rakitje/ nastupit će Tanja Rupnik (sopran), Martina Menegoni (mezzosopran), Matija Meić (bariton) i Darijan Ivezić (glasovir). Uskršnji koncert na kojem će nastupiti vrsni solo pjevači donosi najpoznatija sakralna djela skladatelja klasične glazbe (Bacha, Händela, Vivaldija, Jelića i dr.). Koncertni je program karakterom i tematikom skladbi prilagođen uskršnjem razdoblju, a donosi i djela hrvatskih autora što je u skladu s tendencijom očuvanja hrvatske glazbene baštine.

Opširnije...

Uskršnji koncert „Pjevat ću o čudima Gospodina našega Isusa Krista“

Drugi ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama – uskršnji koncert „Pjevat ću o čudima Gospodina našega Isusa Krista“

U nedjelju 12. travnja 2015. godine u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje-Novaki-Rakitje/ održan je prvi koncert iz „2. ciklusa koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama“. Novu sezonu otvorili su vrsni solo pjevači izvodeći sakralni program vezan uz tematiku Uskrsa.

Sopranistica Tanja Rupnik gošća je iz susjedne Slovenije, mlada solistica zavidne karijere koja se predstavila izvodeći djela Händela, Rossinija i Schuberta. Filigranski građena interpretacija sa sjajnom umjetničkom idejom i dojmljivim scenskim nastupom dokazuju da Tanja Rupnik s lakoćom savladava zahtijevne glazbene segmente koji su izašli iz pera najpoznatijih skladatelja sakralne literature.

Opširnije...