OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Održano predavanje povodom Dana planeta Zemlje

U povodu Dana planeta Zemlje Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je u srijedu, 22. travnja 2015. godine predavanje Pejzaž u likovnoj umjetnosti. Gost predavač bio je Željko Nemec, akademski slikar i grafičar, voditelj Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Samoboru.

Naziv Pejzaž / pejsaž dolazi od francuske riječi „paysage“, što znači krajolik. U likovnoj umjetnosti riječju pejzaž podrazumijeva se likovni motiv s prikazom krajobraza ili dijela krajolika.

Profesor Nemec predavanje je započeo govreći općenito o pejzažu, spomenuo je koje su, po njemu, odlike likovnog umjetnika- dobrog pejzažista. „Pejzaž je u svojoj osnovi slika duha svoga autora i epohe u kojoj autor živi“- naglasio je Nemec.

Glavnina predavanja bila je posvećena genezi pejzaža od postanka čovječanstva do praga impresionizma. Naime, motiv koji prikazuje krajolik kao samostalnu temu poznat je bio u antici naročito u umjetnosti starog Rima, no tijekom srednjeg vijeka postaje samo okvirom vjerskih motiva.

Pejzaž preporod doživljava u europskom slikarstvu od 16. stoljeća, odnosno u razdoblju renesanse, a prvi krajolici slikani izravno u prirodi javljaju se tek u impresionizmu.

Na pragu impresionizma završeno je prvo predavanje profesora Nemeca. Drugo će biti posvećeno upravo umjetnicima impresionstima te hrvatskim pejzažistima.
Ovakva predavanja iz povijesti umjetnosti još su samo jedna potvrda dobre suradnje likovnih odjela ogranaka Matice hrvatske iz Svete Nedelje i Samobora. Spomenimo da ogranci u mjesecu svibnju planiraju zajedničku likovnu koloniju te izložbu radova u Gradskoj vijećnici Svete Nedelje na koji su pozvani i njihovi kolege iz Zaprešića.