OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

O Ogranku

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji osnovan je 12. 12. 2012. 

S veseljem se prisjećamo tih dana, kao što se s veseljem prisjećamo i svih naših programa koje smo s entuzijazmom i silnom energijom iznjedrili kao novu kulturnu vrednotu, s ciljem obogaćivanja i razvijanja kulturne scene našega grada Svete Nedelje. Prisjećamo se i ponosimo našim uspjesima; otvorenjem dvorca u Kerestincu za svetonedeljske, samoborske i zagrebačke umjetnike koji su nastupali na recitalima posvećenima Seljačkoj buni - bitci kod Kerestinca, kao i na festivalima ljubavne poezije, glazbe, meda i vina te na likovnim kolonijama, izložbama i predstavljanjima knjiga. Prisjećamo se i susreta s književnicama i književnicima, književnih, poetskih i glazbenih večeri, nadahnjujućih koncerata duhovne glazbe, slikarskih kolonija i radionica, izložbi i tribina, pučkih pjesnika i njihova scherza, akademika i njihovih kroatističkih tema, povijesnih i slikarskih razmatranja, pripremanja, uređivanja, tiskanja i promocija knjiga. Suradnje s našom školom i s drugim ograncima, sa Središnjicom Matice hrvatske u Zagrebu, s Ministarstvom kulture, sa Županijom zagrebačkom, s Turističkom zajednicom grada Svete Nedelje i s našim Gradom...

Radujemo se i priznanjima i zahvalnicama Grada Svete Nedelje našim članicanma i članovima koji su vodili odjele i velike projekte. Spomenimo i Srebrenu povelju predsjednika Matice hrvatske akademika Stjepana Damjanovića za našu knjigu Fundamentum cantus gregoriani seu choralis.

Sjećamo se i dvojice naših članova koji su nas napustili; Vladimira Prahina i Tomislava Rukavine.

U našoj domovimi Hrvatskoj mnogim kulturnim događanjima ove se godine obilježava 175. obljetnica osnutka Matice hrvatske; središnja je svečanost proslave održana u Muzičkoj akademiji u Zagrebu 11. veljače 2017.

Naš Ogranak obilježava petu godišnjicu osnutka našeg Ogranka uprizorenjem slika iza opere NIkola Šubić Zrinski u četvrtak, 14. 12. 2017. u Društvenom domu u Maloj Gorici s početkom u 19 sati te svečanim otvorenjem izložbe Retrospektiva 5, u srijedu, 20. 12. 2017. u Gradskoj vijećnici u Svetoj Nedelji.

Za sve što smo ostvarili i postigli zaslužne su članice i članovi Ogranka. Hvala im na tome.

Hvala i svima onima koji su omogućili da svih ovih godina Ogranak djeluje.