OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Uskršnji koncert „Pjevat ću o čudima Gospodina našega Isusa Krista“

Drugi ciklus koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama – uskršnji koncert „Pjevat ću o čudima Gospodina našega Isusa Krista“

U nedjelju 12. travnja 2015. godine u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje-Novaki-Rakitje/ održan je prvi koncert iz „2. ciklusa koncerata klasične glazbe po svetonedeljskim crkvama i kapelicama“. Novu sezonu otvorili su vrsni solo pjevači izvodeći sakralni program vezan uz tematiku Uskrsa.

Sopranistica Tanja Rupnik gošća je iz susjedne Slovenije, mlada solistica zavidne karijere koja se predstavila izvodeći djela Händela, Rossinija i Schuberta. Filigranski građena interpretacija sa sjajnom umjetničkom idejom i dojmljivim scenskim nastupom dokazuju da Tanja Rupnik s lakoćom savladava zahtijevne glazbene segmente koji su izašli iz pera najpoznatijih skladatelja sakralne literature.


Mezzosopranistica Martina Menegoni jedna je od ponajboljih solo pjevačica svoje generacije. Predstavila se djelima Händela i Bacha, a raskošnost tamnog timbra njezina glasa i tehnička virtuoznost prekrasnih fraza oduševili su publiku.


U sjajnom „ženskom“ društvu našao se naš najbolji bariton mlađe generacije Matija Meić. Sjajna karijera, brojni nastupi diljem Europe, kao i pobjede na prestižnim međunarodnim natjecanjima naveli su nas da od Meića očekujemo vrsnu izvedbu, što je on, naravno, opravdao. Izvodeći tehnički zahtijevne arije iz sakralnih skladbi Bacha i Jelića, pokazao je da iako još nema trideset godina starosti, svojim nastupom može konkurirati na europskoj glazbenoj sceni. Prekrasno građene glazbene fraze, sjajna ujednačenost boje glasa kao i tehnički virtuozitet odlike su Meićevog nastupa.


Umjetnički suradnik sjajnim solo pjevačima, izvrsna potpora bez koje ne bi bilo moguće održati visoku razinu koncertne izvedbe, mladi je dirigent i korepetitor Darijan Ivezić. Iako se često korepetitori „zaboravljaju“, jer su manje eksponirani od solista, njihova je izvedba oslonac na kojemu se gradi cjelokupna umjetnička interpretacija, što je Ivezić neosporno dokazao.


Najbolja ostvarenja večeri komorne su izvedbe, dueti iz oratorija Bacha i Vivaldija te trio Cecchinija, u kojima je došla do izražaja punina zvuka nastala kao amalgam tri sjajna solistička glasa.


Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije, a u suradnji sa župom Bl. Alojzija Stepinca vjernoj su publici ovim koncertom nastojali približiti atmosferu i duh Uskrsa, kroz ponajbolja ostvarenja sakralne glazbe.