OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

Dubravka Mićunović: TAMNA STRANA ČOKOLADE

 
Tamna strana cokolade naslovnicaRoman za mlade pod nazivom Tamna strana čokolade autorice Dubravke Mićunović objavljen je u ožujku 2018. godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. Kroz osam poglavlja i epilog autorica obrađuje tematiku vršnjačkoga nasilja među mladima u njihovim formativnim, tinejdžerskim godinama. Suvremenost teme, kao i potreba za progovaranjem o ovoj sve raširenijoj društvenoj devijaciji u ovomu je djelu obrađena na visokoj književnoj razini, a zahvaljujući vještini autorice, na zanimljiv i pristupačan način kompleksna se materija prezentira mladim čitateljima. No, tekst je isto tako usmjeren i prema starijoj publici, jer je okosnica zbivanja prikaz obiteljske problematike kao ishodišne točke nesretnih okolnosti koje rezultiraju agresivnim i društveno neprihvatljivim ponašanjem mladih.

U društvu u kojemu se problemi odraslih osoba nerijetko zrcale u životima djece, kako oni materijalno-financijski, tako i emocionalni, glavnu protagonisticu romana Tamna strana čokolade – djevojčicu Lolu, unatoč odrastanju u društvu koje promovira toleranciju, nenasilje i jednakost te jamči prava djece konvencijom UN-a, surovost svakodnevice vodi u osvetničku misiju s tragičnim ishodom. Iako je ovakva agresivna reakcija prouzročena dugotrajnim fizičkim i psihičkim nasiljem koje su vršili njezini suučenici, Loline postupke ne može se opravdati, a indiferentnost okoline čini vršnjačko nasilje širim društvenim problemom, koji se može riješiti samo komunikacijom i sinergijskim djelovanjem cjelokupnoga društva.

Raspletom glavne niti radnje pokazuje se da autorica pomno gradi unutarnji svijet svojih likova pa se čini da svako dijete iz ove priče u nutrini nosi tajne vlastita odrastanja, koje tek njihovim otkrivanjem u prisustvu odraslih na svojevrstan način oslobađaju. Razgovor kao rješenje zamršenih odnosa među protagonistima te izricanje istine unatoč posljedicama koje s time dolaze, stvaraju pozitivno ozračje u kojemu se nazire da tamna strana nikada nije toliko tamna koliko nam se čini.

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.