OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

Održano predavanje Vilima Karlovića "Preživio sam Vukovar i Ovčaru"

 
23112018 karlovicU petak, 23. studenog 2018. u Turističko-informativnom centru Sveta Nedelja, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara održano je predstavljenje knjige Vilima Karlovića 'Preživio sam Vukovar i Ovčaru'. Knjigu je objavio 'Vilimbook'. Predstavljanje ove knjige organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. Predstavljeno je najnovije, šesto izdanje knjige koja sadrži preko 400 stranica osobnih svedočanstava o sudbini mladića iz Zagreba koji je sudjelovao u obrani grada Vukovara, sve do zarobljavanja i odvođenja na Ovčaru i Velepromet, gdje je više puta čudom izbjegao smaknuće.

Knjigu je predstavio sam autor, svjedočeći o svom doživljaju vjere i obraćenju koje se dogodilo nakon mnogih godina provedenih u teškim životnim iskušenjima koja su se dogodila i nakon završetka rata i ratnih stradanja. Nimalo ne štedeći samoga sebe u svojim promišljanjima o Bogu, o grijehu i o oprostu, autor želi ukazati na obvezu predanja Bogu u svim životnim situacijama, a velik broj proživljenih trauma iz kojih je uz Božju pomoć pronalazio spas i izlaz glavne su i najzanimljivije točke njegova svjedočanstva.

Predstavljanje knjige pobudilo je veliko zanimanje u Svetoj Nedelji, pa su uz pripadnike braniteljske populacije na predstavljanju knjige značajan dio publike bili mladi koji su postavili više zanimljivih pitanja te su se s predavačem zadržali u dužem razgovoru.
 
Za glazbeni ugođaj pobrinula se gđa. Lada Lokmer, članica Ogranka Matice hrvatske u Samoboru.

O autoru: Na samom početku Domovinskog rata, kao dvadesetgodišnji mladić i već uspješan sportaš, Vilim Karlović se priključio Prvoj gardijskoj brigadi "Tigrovi". Sudbina je htjela da se zatekne u Vukovaru u trenutku najveće kalvarije u povijesti toga grada. Jedan je od malobrojnih koji je preživio pokolj na Ovčari i Veleprometu te zlostavljanja u logoru u Srbiji. Nakon razmjene zarobljenika 1992. godine ponovo se vraća među svoje suborce "Tigrove" i sudjeluje u mnogim ključnim akcijama za oslobađanje Hrvatske.
 
E. Škacan