OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

14.11.2019. (četvrtak) Predstavljanje knjige generala Rudija Stipčića o Domovinskom ratu

 

Stipcic Plakat1aOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira predstavljanje knjige "Zagrebački korpus Zbora narodne garde" autora Rudija Stipčića, brigadnog generala, ratnog zapovjednika 3. operativne zone Zagreb (1992.). Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 14. studenog 2019., s početkom u 19 sati u Turističko-informativnom centru Sveta Nedelja, Stilinovićeva 1 (Centar za posjetitelje).

U knjizi autor na stotinjak stranica opisuje osnutak, zonu odgovornosti, obostrani raspored snaga i tijek bojnih djelovanja Zapovjedništva i postrojbi Zagrebačkog korpusa ZNG-a (3. operativne zone Zagreb) 1991./1992. na Pounju, Pokuplju, Moslavini, Posavini, zagorju te u Gradu Zagrebu i zagrebačkom prstenu. Prikazao je i opći, politički i vojni kontekst preduvjeta, osnutka i djelovanja Korpusa /Zone. Uz širi uvodni dio, težišno prikazuje bojna djelovanja Operativne grupe Posavina, kojom je zapovijedao od 8.10. do 30.12.1991. Pod njegovim zapovijedanjem u VRO "Orkan", "Otkos" i "Papuk" oslobođen je veći dio zapadne Slavonije (preko 2200 km2).

Knjiga je prilog promicanju istine o Domovinskom ratu, sažetak ratnog puta Zagrebačkog korpusa (3. operativne zone), hvale vrijedan uradak iz vojne povijesti, podsjetnik na junaštvo pripadnika i doprinos Zapovjedništva i postrojbi Korpusa/Zone u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata.