OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

451. godišnjica Seljačke bune 1573. – Bitke kod Kerestinca

 

451 oblj seljacke buneOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji 6. veljače 2024. godine prisjeća se 451. godišnjice Seljačke bune 1573. – Bitke kod Kerestinca.
Jedna od odlučujućih bitaka Seljačke bune dogodila se upravo kod Kerestinca 6. veljače 1573. godine. Tom bitkom nanesen je presudan udarac seljačkoj vojsci, okupljenoj između Kupe i Save, čime su onemogućeni vojni planovi seljačkih vođa. Seljačku vojsku, kojoj se pridružio velik broj seljaka, predvodio je Ivan Pasanac. Pobunjenim seljacima suprotstavio se podban Gašpar Alapić sa svojim vojnicima. Pobjedu je odnijela plemićka vojska, a stradalo je između 400 i 500 seljaka. Nakon bitke ban Juraj Drašković piše da je Alapić iskorijenio pobunu ubijanjem i sakaćenjem pobunjenih seljaka te paljenjem njihovih kuća.