OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

"Lički jezikoslovni trolist"

DSC05582"Lički jezikoslovni trolist" naslov je knjige predstavljene svetonedeljskoj kulturnoj javnosti u srijedu, 22. 11. 2017. u Gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje. Organizator tribine bio je Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Ante Bežen, redoviti profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Govorili su o jezikoslovnim idejama trojice ličkih jezikoslovaca; Frana Kurelca, Šime Starčevića i Ante Starčevića.

Fran Kurelac najistaknnutiji je predstavnik tzv. "riječke filološke škole". Zalagao se za potpunu samostalnost hrvatskoga jezika, tražeći u hrvatskoj jezičnoj tradiciji rješenja za novonastale društvene prilike pa je njegov jezik bio prilično arhaičan i nije bio prihvaćen u široj javnosti. Prvi je izraziti purist u hrvatskom jezikoslovlju jer je u svojim tekstovima sve tuđice nastojao zamijeniti hrvatskim riječima.

 DSC05547Šime Starčević autor je prve hrvatske gramatike napisane na hrvatskom jeziku Nova ricsoslovica iliricska (Trst 1812.). U gramatici je zastupao koncepciju hrvatskoga jezika zasnovanu na ikavskom izgovoru, pisao je bez dijakritičkih znakova te je prvi u hrvatskoj filologiji opisao četiri novoštokavska naglaska.

 DSC05558Ante Starčević značajan je za hrvatsku povijest kao utemeljitelj hrvatske državotvorne misli. Beskompromisno se zalagao za hrvatsku samostalnost i za jezični koncept različit od hrvatskih 'vukovaca' u kojemu je koristio ekavski izgovor.

Tri lička jezikoslovca ostavila su značajan trag u hrvatskoj filologiji i ova knjiga koja je objavljena u suradnji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i udruge 'Vila Velebita' predstavlja poticaj za proučavanje danas već pomalo zaboravljenih ideja i misli triju velikih hrvatskih intelektualaca podrijetlom iz Like.