OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Glazbena „Noć knjige“ u Svetoj Nedelji

 

Noć knjige OMH SvNU petak, 21. travnja 2023., u okviru manifestacije „Noć knjige“ povodom  „Dana hrvatske knjige“, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je prigodni književno-glazbeni program pod nazivom „In libris et musica Croatica“, koji je sadržavao interdisciplinarno predavanje i recitatorsko-koncertni program inspiriran hrvatskim književnicima i skladateljima čije obljetnice obilježavamo u 2023. godini.

Predavanje, glazbeni program i multimedijsku prezentaciju o više i/ili manje poznatim fragmentima iz života hrvatskih književnika – Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krleže, Dragutina Domjanića i Petra Preradovića te o povezanosti književnih ostvarenja i njihovu uglazbljivanju u djelima skladatelja Vatroslava Lisinskog, Ive Lhotke Kalinskog i Vinka Glasnovića, održala je doc. dr. sc. Martina Mičija Palić u prostoru Čitaonice Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u Stilinovićevoj ulici, koja je ovom prigodom bila u potpunosti ispunjena.

Ovim programom Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji  pridružio se brojnim  knjižnicama, odgojno-obrazovnim ustanovama i ustanovama u kulturi i znanosti, nakladnicima i knjižarima, javnim i neprofitnim organizacijama, organizacijama lokalne samouprave i stručnim udruženjima, s ciljem da kroz ovu jedinstvenu manifestaciju potiče kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te daje poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Poseban povod za to su nam pružili Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).