OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Likovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

Likovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji započeo je s radom u prosincu 2012. godine. Prva voditeljica Likovnog odjela u Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji bila je svetonedeljska umjetnica Zdenka Resar, koja je uspješno vodila Likovni odjel do kraja 2015. godine.

Odjel u svom sastavu ima akademske slikare, povjesničare umjetnosti, amaterske slikare i likovne umjetnike te ljubitelje likovne umjetnosti. Od osnutka Likovnog odjela njegovi članovi organiziraju likovne kolonije, likovne radionice, samostalne i skupne izložbe, okupljajući brojne likovne umjetnike svetonedeljskog kraja, kao i likovne umjetnike iz susjednih Ogranaka Matice hrvatske.

Svake godine u svibnju članovi Likovnog odjela organiziraju likovnu koloniju. Tako je 2013. godine kolonija bila u dvorcu Erdödy u Kerestincu, sljedeće godine u Maloj Gorici podno kapele svete Marije Magdalene, a 2015. godine u Svetoj Nedelji, pa su likovnim uradcima naših umjetnika ovjekovječene najpoznatije svetonedeljske vedute, pejzaž svetonedeljskog brijega i dvorac Erdödy, kao najvrjednija svetonedeljska kulturno-povijesna baština. Također treba istaknuti da je upravo prvom kolonijom Likovnog odjela 2013. godine započela jedna sasvim nova kulturna manifestacija Svetonedeljsko kulturno ljeto, u čijoj realizaciji, uz Ogranak Matice hrvatske, sudjeluju i druge udruge s područja Svete Nedelje.

Uz samostalne izložbe slikarica Jasminke Banušić i Biserke Jajić Habdelić, Likovni odjel organizirao je nekoliko skupnih retrospektivnih izložbi, prezentirajući pritom likovne radove koji su nastali na likovnim kolonijama te često svojim izložbama nastoje uveličati razne lokalne manifestacije poput Dana grada Svete Nedelje i sl.

Uz intenzivnu suradnju s Ogrankom Matice hrvatske Samobor, u 2015. godini ostvarena je ideja suradnje triju susjednih Ogranaka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, Samoboru i Zaprešiću, pri čemu je nastao projekt likovnih izložbi pod nazivom Susreti, na kojima su svoja djela izlagali članovi navedenih Ogranaka, a izložbe su održane u trima navedenim gradovima, dok se u 2016. godini projektu pridružio i Ogranak iz Garešnice. Želja je članova Likovnog odjela da se ova uspješna suradnja nastavi i ubuduće, uz priključivanje novih zainteresiranih suradnika.

U 2015. godini Matea Mužinić i Zdenka Resar pokrenule su novi projekt − radionicu Slikanje inspirirano glazbom, koja se pokazala sjajno prihvaćenom i u čijem je radu sudjelovao značajan broj likovnih umjetnika. Inspirirani arijom Đule i arijom Jelene iz Gotovčevih i Zajčevih opera u izvedbi sopranistice Matee Mužinić i pijanistice Martine Mičije Palić, slikari su obogatili likovnu zbirku Ogranka prekrasnim djelima.

Također Likovni je odjel organizirao i predavanje Pejzaž u likovnoj umjetnosti akademskog slikara i grafičara, voditelja Likovnog odjela OMH u Samoboru gospodina Željka Nemeca, obilježavajući time Dan planeta Zemlje.

            Likovni odjel od svoga osnutka sudjeluje i u organizaciji najopsežnije manifestacije Ogranka MH u Svetoj Nedelji – Festivala ljubavne poezije, glazbe, meda i vina. Iako u nazivu manifestacije nema likovne umjetnosti, naši su umjetnici prisutni u svakom dosad održanom festivalu, u konkretnom vizualnom obliku, jer uz bogatu retrospektivnu izložbu slika, koja se postavlja kao dio Festivala, izuzetno uspješno pripremaju i scenografiju za održavanje same manifestacije. Budući da je kulisa stari dvorac Erdödy, ponekad je zbog stanja u kojem se dvorac nalazi teško pripremiti scenografiju.

Uz intenzivnu suradnju s odjelima unutar Ogranka i sa susjednim Ograncima, Likovni odjel posvećuje dio svoje djelatnosti radu s mladima koji su dosad sudjelovali u nekim projektima te su u pripremi i radionice koje će upravo u mladih razvijati smisao za kreativno likovno izražavanje.

Početkom 2016. godine ulogu voditeljice preuzela je slikarica Jasminka Banušić, koja je nastavila tradiciju organiziranja likovnih kolonija uz daljnje poticanje i razvoj suradnje između susjednih Ogranaka Matice hrvatske. Pored nastavka tradicije, Likovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji  pokrenuo je nov pristup organizaciji kolonija. Ideja vodilja bila je približavanje rada Likovnog odjela svojim sugrađanima svih uzrasta. Dakle pored stvaralačkih kolonija na kojima su nastajala nova likovna djela, građanima Svete Nedelje na otvorenom su prostoru bili izloženi i prikazani radovi koji su nastali u dosadašnjem radu Likovnog odjela te je ponuđena i mogućnost sudjelovanja na koloniji. Vođeni ovom idejom, članovi Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u 2016. godini organizirali su tri kolonije i jednu skupnu izložbu.