OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

kistLikovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Likovni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji započeo je s radom u prosincu 2012. godine. Prva voditeljica Likovnog odjela u Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji bila je svetonedeljska umjetnica Zdenka Resar, koja je uspješno vodila Likovni odjel do kraja 2015. godine.

Opširnije...

 

 

 

 

Osvrt na izložbu "Utjecaji" Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

IMG 20191213 WA0005Godišnja izložba je oblik festivala ili svečanosti i na njoj se predstavlja nešto najbolje nastalo tijekom cijele godine. Pred nama su godišnji izazovi koje su pred sebe stavili članovi Likovnog odjela MH ogranka Sveta Nedelja.
 
Radi se o 4 teme nastale na 4 radionice. I tu se već susrećemo sa simbolikom i cjelovitošču vezanom za broj 4: 4 godišnja doba i 4 strane svijeta, samo su neke od njih. Možemo se sami poigrati u značenju i pridruživanju motiva određenom godišnjem dobu. Koje bi godišnje doba simbolizirao motiv tulipana, koje godišnje doba bi najbolje "opisale" barke, a koje masline ili apstrakcija.
 
Izazov koji su prihvatili likovni stvaraoci, članovi Likovnog odjela bio je vezan za ovladavanje realističkog prikazivanja kroz odnos svjetla i sjene u motivu mrtve prirode, zatim ekspresivan način slikanja potezima kista s naglašenim  koloritom i kontrastima boja u motivu brodova i maslina te ovladavanje likovnom kompozicijom  i harmonijom oblika i ritma u apstraktnom slikanju.
 
Budući da su sudionici radionica bili vođeni mentorima u kratkom su vremenu prošli umjetničkim svijetom u "čizmama od 7 milja" i ostvarili izvrsne rezultate.
 
Nastala djela zrače spontanošću, otkrivanjem, temperamentom, neposrednošću i neopterećenim pristupom te su nam ovako, uoči blagdanskih dana, pripremili umjetničku svečanost.
 
Čestitke svim sudionicima, mentorima i organizatorima!
 
Nevenka Miklenić
 

IMG 20191213 WA0006 IMG 20191213 WA0007 IMG 20191213 WA0008