OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

rukeDječji odjel

 

Od samog osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji imperativ je djelovanja svih odjela uključivanje djece i mladih u sve vrste programa koje naši članovi provode i organiziraju u cilju razvoja dječje kreativnosti na književnom, likovnom i glazbenom planu, uz osvještavanje važnosti pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskom nacionalnom korpusu; upoznavanjem povijesti hrvatskoga naroda i očuvanjem jezičnih raznolikosti.

Opširnije...

 

 

Održana bajkaonica, maštaonica, stvaraonica za djecu

IMG 20200215 WA0004U subotu, 15. veljače 2020. godine, održana je Bajkaonica povodom Valentinova na kojoj se okupilo sedmero djece. Započeli smo kratkim uvodom u temu koji se sastojao od nekoliko pitanja o dječjoj zaljubljenosti te kako su proslavili Valentinovo. Zatim smo pročitali priču Vuk koji je tražio ljubav poznate dječje autorice Orianne Lallemand. U priči se radilo o potrazi glavnog lika za ljubavlju. Vuk više nije želio biti sam te je poslušao savjete svojih prijatelja kako pronaći dragu. Najviše ga je mučilo po čemu će prepoznati koja vučica je prava.

Dobio je odgovor: „Kad je vidiš, klecat će ti koljena, mozak će ti se pretvoriti u pekmez, a srce će ti tući kao ludo!“ Nakon toga slijedila je obrada priče. Na hamer papiru bila su napola zaljepljena srca. Djeca su trebala doći, otvoriti srce te pročitati što piše. Na srcima su bila pitanja o pročitanom tekstu, pitanja o ljubavi (kakva je ljubav, može li te promijeniti, kako možeš pokazati da nekoga voliš, a da ne koristiš riječi volim te,..) te dječja razmišljanja o ljubavi. Današnji kreativni zadatak bio je napraviti ružu od papira koju su djeca kasnije ponijela doma te poklonila nekome koga vole.


Našu Bajkaonicu posjetila je novinarska ekipa s Televezije Zapad i snimila što smo radili.


Mateja Bišćan

IMG 20200215 WA0005 IMG 20200215 WA0006 IMG 20200215 WA0007