OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Odjel mladih matičara

Od samog osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji imperativ je djelovanja svih odjela uključivanje djece i mladih u sve vrste programa koje naši članovi provode i organiziraju u cilju razvoja dječje kreativnosti na književnom, likovnom i glazbenom planu, uz osvještavanje važnosti pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskom nacionalnom korpusu; upoznavanjem povijesti hrvatskoga naroda i očuvanjem jezičnih raznolikosti. Naglasak je na promicanju kulture čitanja i savladavanju vještina suvremenih informatičkih tehnologija neophodnih za svakodnevno djelovanje i napredovanje djece i mladih. Te su nakane utkane u Pravilima Ogranka u članku 8. koji glasi: „Ogranak će naročitu pažnju posvećivati mladima organiziranim poticanjem rada mladih na području znanosti i umjetnosti, a napose informatike”.

Od samog početka djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji osnovan je Odjel mladih matičara, koji je do 2016. godine vodila učiteljica OŠ Sveta Nedelja Petrunjela Krajačić, a od 2016. godine Anđelka Fitz, vjeroučiteljica u istoj školi. Potrebno je napomenuti da je većina programa za djecu i mlade realizirana u suradnji s Osnovnom školom Sveta Nedelja, na čemu smo iskreno zahvalni ravnateljici Anici Magdalenić i svim djelatnicima Škole, koji su Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji tijekom proteklih pet godina pružali nesebičnu podršku.

Tako su Mladi matičari preko projekata Pisci u gostima i Pričopričalice upoznali svestranog umjetnika – ilustratora, filmaša, scenografa i pisca Zdenka Bašića, rado su se družili s književnicama Jelenom Pervan, Marjanom Gaurom, Sanjom Polak i Silvijom Šesto Stipanić, sa slikaricom i književnicom Manuelom Vladić Maštruko, a nešto više o hrvatskom jeziku i baštini starih hrvatskih rukopisa mogli su saznati na predavanju izv. prof. dr. sc. Lahorke Plejić Poje, održanom za učenike osmih razreda. Osobita je zadaća Ogranka Matice hrvatske očuvanje i njegovanje hrvatske tradicijske baštine, uz čuvanje starih običaja i obnavljanje tradicije koja je u živom sjećanju naših najstarijih sugrađana. Stoga su od 2013. godine naovamo djeca i mladi zajedno sa svojim učiteljicama i ostalim članovima Ogranka obnovili tradiciju kićenja zdenca (tzv. majuša) na glavnom svetonedeljskom trgu. Izrađujući šarolike ukrase, djeca su uz prigodne recitacije i glazbeni program svake godine uoči prvog svibnja kitila mlado bukovo drvo koje je resilo zdenac. Oživljavanje ove tradicije, karakteristične za samoborsko-svetonedeljsko podneblje, među najmlađim pripadnicima našega društva vrijedan je zalog budućnosti, koja će sasvim sigurno ovaj stari običaj našega kraja oteti zaboravu. Treba istaknuti još jedan vrlo zanimljiv projekt iniciran u okviru Odjela mladih matičara, koji je unutar tri godine prešao razmjere našeg Ogranka i zaživio u svojoj punini, okupivši brojne sudionike. Riječ je o oslikavanju svetonedeljske pisanice, što je osmislila Petrunjela Krajačić i zajedno s Mladim matičarima i učenicima svetonedeljske osnovne škole izradila prvu uskrsnu pisanicu, koja je ugledala svjetlo dana u ožujku 2015. godine. Veliko uskrsno jaje oslikano svetonedeljskim motivima postavljeno je u gnijezdo na glavnom gradskom trgu. Sljedeće su se godine mladima u oslikavanju, sada već dviju uskrsnih pisanica, pridružili i članovi Likovnog odjela i voditeljica Jasminka Banušić, a u 2017. godini organizaciju ovog programa preuzela je Turistička zajednica grada Svete Nedelje i ostvarila projekt naziva Radost Uskrsa u Svetoj Nedelji. Tako je ovaj projekt obuhvatio nešto više od 320 sudionika – djeca, učenici, odgajatelji, učitelji te članovi raznih udruga. Oslikano je čak 18 uskrsnih pisanica, koje su bile izložene na trima lokacijama u gradu, a u njihovu su oslikavanju, uz Mlade matičare, sudjelovale i članice Likovnog odjela. Ovo je jedan od sjajnih primjera kako su članovi Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji svojom djelatnošću i neumornim nastojanjima, naravno u okviru svojih mogućnosti, uspjeli potaknuti glavne aktere lokalne zajednice da razviju izvrsnu zamisao i podignu ju na višu razinu, što je u konačnici rezultiralo poboljšanjem kulturne ponude našega grada.

Mladi matičari sudjelovali su i u radu ostalih odjela Ogranka, pa je tako 2014-te održan koncert mladih virtuoza, na kojemu su se predstavili mladi talentirani glazbenici – polaznici glazbenih škola i muzičkih akademija koji žive u našoj sredini, a nerijetko su nastupali na raznim glazbenim manifestacijama prilikom otvorenja izložbi, predstavljanja knjiga, književnih večeri i sl. Najopsežnija manifestacija Ogranka, Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina, u svojih je pet godina postojanja isto tako na svojoj sceni ugostio mlade glazbenike i ansamble poput vokalnog sastava Put života iz Kerestinca i pjevačkog zbora Područne škole Rakitje pod ravnanjem prof. Zorana Jašeka, a u okviru obilježavanja Seljačke bune – bitke kod Kerestinca Mladi su se matičari predstavili dramskim i recitatorskim programom pod vodstvom svojih profesora Mare Jularić i Ervina Škacana. U raznim su prilikama Mladi matičari kazivali stihove najpoznatijih hrvatskih književnika od Krležinih Balada Petrice Kerempuha do Tadijanovićeve i Kranjčevićeve poezije.

S Mladim matičarima predano su i marljivo surađivali članovi Likovnog odjela, koji su u gotovo svim svojim programima, likovnim kolonijama i slikarskim radionicama ugošćavali naše najmlađe članove, razvijajući u njih senzibilitet za likovnost i umjetnost uopće, uvodeći ih u svijet dječjeg likovnog stvaralaštva. Taj višegodišnji trud napokon je 2016. godine rezultirao ostvarivanjem Dječje likovne kolonije na Kipišću, koja je okupila velik broj sudionika i za koju vjerujemo da će postati tradicionalna manifestacija Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Zavidan interes Mladih matičara pobudile su i Kreativne radionice za djecu školskog uzrasta, koje je osmislila i pokrenula prof. Anđelka Fitz u cilju razvijanja kreativnosti, fine motorike i socijalne osjetljivosti suradnjom mlađih učenika s učenicima završnih razreda osnovne škole. Ovaj je program izuzetno značajan zbog svoje jedinstvenosti, jer naš grad nema u svojoj ponudi ništa slično za djecu školskog uzrasta. Radionice se odvijaju u dvama ciklusima: u proljetno (uskrsno) i zimsko (adventsko) vrijeme, a zbog sve većeg broja zainteresiranih nastojat će se uvesti i treći, jesenski ciklus, uz eventualno povećanje broja grupa. Mladi matičari dosad su savladali razne tehnike izrade blagdanskih ukrasa, izrade ukrasa za kićenje majuša, kao i izrade uporabnih predmeta, a njihovi uradci vrijedan su  izraz dječjeg stvaralaštva.

Uz najmlađe članove Odjela mladih matičara, oni nešto stariji mogli su u okviru ostalih projekata Ogranka upoznati povijest svoga grada i najznačajnije povijesne ličnosti hrvatske kulture, književnosti i jezika, saznati mnoštvo korisnih informacija o jabuci kao simbolu zdravlja, steći govorničke vještine, naučiti osnove njemačkog jezika, a svetonedeljska kućica za knjige izrađena je da bi se upravo mlađoj populaciji približila kultura čitanja. Ostaje nam još vrlo značajna zadaća koju je dosad bilo najteže ostvariti, prvenstveno zbog financijskih i organizacijskih mogućnosti. Riječ je o pokretanju ciklusa informatičkih radionica, gdje bi djeca i mladi stekli osnovne informatičke vještine. U današnje je doba teško zamisliti svakodnevni život a da ne  poznajemo osnove informatike, stoga je informatička pismenost izuzetno važna sastavnica obrazovanja svake mlade osobe.