OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

rukeDječji odjel

 

Od samog osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji imperativ je djelovanja svih odjela uključivanje djece i mladih u sve vrste programa koje naši članovi provode i organiziraju u cilju razvoja dječje kreativnosti na književnom, likovnom i glazbenom planu, uz osvještavanje važnosti pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskom nacionalnom korpusu; upoznavanjem povijesti hrvatskoga naroda i očuvanjem jezičnih raznolikosti.

Opširnije...

 

 

Dubravka Mićunović: TAMNA STRANA ČOKOLADE

 
Tamna strana cokolade naslovnicaRoman za mlade pod nazivom Tamna strana čokolade autorice Dubravke Mićunović objavljen je u ožujku 2018. godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. Kroz osam poglavlja i epilog autorica obrađuje tematiku vršnjačkoga nasilja među mladima u njihovim formativnim, tinejdžerskim godinama. Suvremenost teme, kao i potreba za progovaranjem o ovoj sve raširenijoj društvenoj devijaciji u ovomu je djelu obrađena na visokoj književnoj razini, a zahvaljujući vještini autorice, na zanimljiv i pristupačan način kompleksna se materija prezentira mladim čitateljima. No, tekst je isto tako usmjeren i prema starijoj publici, jer je okosnica zbivanja prikaz obiteljske problematike kao ishodišne točke nesretnih okolnosti koje rezultiraju agresivnim i društveno neprihvatljivim ponašanjem mladih.

U društvu u kojemu se problemi odraslih osoba nerijetko zrcale u životima djece, kako oni materijalno-financijski, tako i emocionalni, glavnu protagonisticu romana Tamna strana čokolade – djevojčicu Lolu, unatoč odrastanju u društvu koje promovira toleranciju, nenasilje i jednakost te jamči prava djece konvencijom UN-a, surovost svakodnevice vodi u osvetničku misiju s tragičnim ishodom. Iako je ovakva agresivna reakcija prouzročena dugotrajnim fizičkim i psihičkim nasiljem koje su vršili njezini suučenici, Loline postupke ne može se opravdati, a indiferentnost okoline čini vršnjačko nasilje širim društvenim problemom, koji se može riješiti samo komunikacijom i sinergijskim djelovanjem cjelokupnoga društva.

Raspletom glavne niti radnje pokazuje se da autorica pomno gradi unutarnji svijet svojih likova pa se čini da svako dijete iz ove priče u nutrini nosi tajne vlastita odrastanja, koje tek njihovim otkrivanjem u prisustvu odraslih na svojevrstan način oslobađaju. Razgovor kao rješenje zamršenih odnosa među protagonistima te izricanje istine unatoč posljedicama koje s time dolaze, stvaraju pozitivno ozračje u kojemu se nazire da tamna strana nikada nije toliko tamna koliko nam se čini.