OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

rukeDječji odjel

 

Od samog osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji imperativ je djelovanja svih odjela uključivanje djece i mladih u sve vrste programa koje naši članovi provode i organiziraju u cilju razvoja dječje kreativnosti na književnom, likovnom i glazbenom planu, uz osvještavanje važnosti pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskom nacionalnom korpusu; upoznavanjem povijesti hrvatskoga naroda i očuvanjem jezičnih raznolikosti.

Opširnije...

 

 

Održana treća "Bajkaonica"

 

IMG 20190609 WA0003U subotu, 8. lipnja 2019. godine, održana je treća po redu „Bajkaonica, maštaonica, stvaraonica“ na kojoj se okupilo šesnaestero djece. Pošto nam je blizu kraj školske godine, a djeca imaju puno obaveza u školi, ova radionica je protekla u malo ležernijem tonu. Tema nam je bila bajka. Na samom početku ukratko smo ponovili znanje o bajkama: što je to bajka, kakvi su likovi i događaji, kako započinje, kako završava te da dobro uvijek na kraju pobjedi zlo.

Nakon toga uslijedio je kviz o bajkama. Djeca su dobila pitanja o sadržaju, likovima i događajima pojedine bajke na papiru koji je bio oblikovan u cvijet. Cvijet je bilo potrebno otvoriti, pročitati naglas pitanje te na njega odgovoriti. Zatim smo napravili poveznicu između Crvenkapice, Vuka i sedam kozlića te Tri praščića. U te tri bajke spominje se vuk. Naveli smo njegove osobine i (ne)djela koja je napravio. Zašto? Zato što je potom uslijedilo čitanje bajke u stihovima čiji je glavni lik vuk koji se na humorističan način opravdava za ono što je učinio te je odlučio kako će postati vegetarijanac. Naslov bajke je Vuk vegetarijanac koju smo pročitali iz zbirke Naopake bajke autorice Ivanke Borovac. Slijedio je kratki razgovor o pročitanom, a zatim smo se podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je crtala svoje omiljene likove i događaje iz najdraže bajke, dok je druga skupina igrala pantomimu na istu temu.

Mateja Bišćan