OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

rukeDječji odjel

 

Od samog osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji imperativ je djelovanja svih odjela uključivanje djece i mladih u sve vrste programa koje naši članovi provode i organiziraju u cilju razvoja dječje kreativnosti na književnom, likovnom i glazbenom planu, uz osvještavanje važnosti pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskom nacionalnom korpusu; upoznavanjem povijesti hrvatskoga naroda i očuvanjem jezičnih raznolikosti.

Opširnije...

 

 

Održana bajkaonica u sklopu Dječjeg tjedna u Svetoj Nedelji

IMG 20191008 WA0001aU ponedjeljak 7. listopada 2019., održana je bajkaonica o dječjim pravima i dužnostima na kojoj se okupilo dvadeset i dvoje djece. Radionicu smo započeli igrom asocijacija te nastavili razgovorom o tome što djeca znaju o svojim pravima te koje su njihove dužnosti i obaveze kod kuće i u školi.

Nakon zanimljivih odgovora i završenog uvoda u temu, pročitali smo slikovnicu „Nećko“ poznate dječje autorice Edith Schreiber-Wicke. Glavni lik Nećko na vrlo zanimljiv način objašnjava djeci kada je od velike važnosti reći ne jer se često na to zaboravi ili se ne kaže u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Reći ne kada te netko nepoznat ponudi gumenim bombonima, kada te želi povesti autom, kada te netko nagovara da prijeđeš cestu iako je crveno na semaforu ili kada ti se netko približi više nego što bi ti to želio – samo su neki od Nećkovih neova s njegovog popisa.

Djeci se priča izrazito svidjela te su je shvatili vrlo poučno. Naveli su i neke situacije s kojima su se već susreli, ali i utvrdili znanje kako se ponašati ako im se nešto slično dogodi.

Nakon toga slijedio je kreativni dio radionice u kojem su djeca bila podijeljena u dvije skupine. Jedna skupina je dobila crteže o dječjim pravima koje je trebalo obojiti i zalijepiti na plakat, a druga skupina je ocrtavala svoje dlanove te u njih upisala svoje dužnosti i obaveze.

Kada je završio rad u skupinama, zaključili smo današnju bajkaonicu te se počastili prigodnim grickalicama i slatkišima.

IMG 20191008 WA0000a