OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

rukeDječji odjel

 

Od samog osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji imperativ je djelovanja svih odjela uključivanje djece i mladih u sve vrste programa koje naši članovi provode i organiziraju u cilju razvoja dječje kreativnosti na književnom, likovnom i glazbenom planu, uz osvještavanje važnosti pripadnosti hrvatskoj kulturi i hrvatskom nacionalnom korpusu; upoznavanjem povijesti hrvatskoga naroda i očuvanjem jezičnih raznolikosti.

Opširnije...

 

 

Održana bajkaonica, maštaonica, stvaraonica za djecu

 

niko i vilenjakU subotu, 23. studenog 2019. godine, okupilo se petero djece na našoj bajkaonici – maštaonici – stvaraonici. Tema je bila prijateljstvo, a pročitali smo priču Ksenije Savčić Niko i vilenjak. Radionicu smo započeli tako što su djeca izvlačila papiriće s pitanjima te odgovarala na njih. Pitanja su se odnosila na osobine i vrline koje treba imati prijatelj, kako se osjećam kada mi prijatelj pomogne ili kako se osjećam kada sam ja u mogućnosti pomoći prijatelju, postoje li lažni prijatelji te kako reagiram kada me prijatelj povrijedi. Zatim smo pročitali priču te nastavili razgovor o problemu s kojim su se susreli glavni likovi. Naime, vilenjak je ljubomoran na svoga prijatelja Niku te smatra, ukoliko se Niko druži s još nekim, više se ne može družiti s njim pa se na kraju dovede u situaciju da ostane sam.

Naglasili smo kako je važno priznati pogrešku i ispričati se jer jedino tako prijateljstvo može živjeti. Kako kaže i sama spisateljica u tekstu: “Ali evo ti jedan mali savjet – ako budeš htio vratiti izgubljeno prijateljstvo, morat ćeš razmisliti o tome što si učinio i ispričati se. To je jedini način.“ Zatim su djeca govorila o nekim konkretnim situacijama u kojima su se i ona našla te iznosili primjere kako su određene probleme riješili. U završnom dijelu naše bajkaonice imali smo zadatak. Podijelili smo se u dvije skupine, djeca su izvlačila papiriće na kojima su bili pojmovi koje su u dogovorenom vremenu trebala nacrtati, a ostali iz skupine su trebali pogoditi o čemu se radi.