OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

17.3.2018. (subota) Obilježavanje Seljačke bune

 
Unatoč najavi lošeg vremena, obilježavanje 445. obljetnice Seljačke bune - bitke kod Kerestinca ipak će se održati kako je najavljeno - u subotu od 12 do 15 sati. Cijeli će se program održati u zatvorenom dijelu dvorca. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji poziva građane Svete Nedelje i ostale zainteresirane da dođu na ovu manifestaciju.
 
plakat 2018a
U subotu, 17. 3. 2018. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u dvorcu Erdödy u Kerestincu organizira obilježavanje 445. obljetnice Bitke kod Kerestinca. Ovom manifestacijom prisjećamo se jedne od najvažnijih bitaka Seljačke bune, koja se dogodila u veljači 1573. godine. Seljačku vojsku, kojoj se priključio velik broj seljaka, predvodio je Ivan Pasanac, a plemićku Gašpar Alapić. U bitci živote je izgubilo gotovo 500 seljaka.
 
Od 12 sati kerestinečkim će dvorcem odjekivati uzvici kmetova i plemića, a seljačka će vojska pokušati osvojiti dvorac. Članovi Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i suradnici kroz stihove, pjesme i uprizorenja srednjovjekovnih bitaka vratit će nas na trenutak nekoliko stoljeća unazad i pokušati predočiti kako se živjelo i što se dešavalo tih davnih dana u našemu kraju.
 
Pokrovitelji manifestacije su: Grad Sveta Nedelja, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Grada Svete Nedelje i Svenkom d.o.o.
 
ULAZ JE SLOBODAN.

Najave događanja

25.6.
četvrtak

18:00 Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina.   Opširnije

 

 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.