OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

23.11.2018. (petak) Preživio sam Vukovar i Ovčaru, predavanje i promocija knjige

karlovic ovcara4
 
Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira predavanje i promociju knjige
 
"PREŽIVIO SAM VUKOVAR I OVČARU"
 
Predavač: Vilim Karlović, časnik Prve gardijske brigade "Tigrovi"
  
Predavanje će se održati u petak, 23. studenog 2018., s početkom u 19 sati u Turističko-informativnom centru Sveta Nedelja, Stilinovićeva 1. Ulaz je slobodan.
 
Vilim Karlović se na samom početku Domovinskog rata, kao dvadesetogodišnji mladić i već uspješan sportaš, priključio Prvoj gardijskoj brigadi "Tigrovi". Sudbina je htjela da se zatekne u Vukovaru u trenutku najveće kalvarije u povijesti toga grada. Jedan je od malobrojnih koji je preživio pokolj na Ovčari i Veleprometu te zlostavljanja u logoru u Srbiji. Nakon razmjene zarobljenika 1992. godine ponovo se vraća među svoje suborce "Tigrove" i sudjeluje u mnogim ključnim akcijama za oslobađanje Hrvatske.


Pokrovitelji: Grad Sveta Nedelja, TZ Sveta Nedelja, ZKUU Sveta Nedelja, Svenkom d.o.o.