OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

Održano obilježavanje obljetnice Seljačke bune 1573. - BItke kod Kerestinca

kerestinec2018
 
U subotu, 17. ožujka 2018., unatoč lošem vremenu, u dvorcu Erdödy u Kerestincu održano je obilježavanje 445. obljetnice Seljačke bune 1573. - Bitke kod Kerestinca. Osim organizatora - Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, u programu su sudjelovali Ogranak Matice hrvatske u Samoboru, Vitezovi zelingradski, KUD Antun Mihanović Bestovje, Kuburaško društvo Gromovnik, članice FA Sveta Nedelja i Svetonedeljska garda Petra II. Erdödyja. 
 
Malo poslije 12 sati kerestinečkim su dvorcem počeli odjekivati povici pobunjenih seljaka, koji su, nezadovoljni tlakom od strane feudalnih gospodara, napali dvorac. No, ubrzo dolaze vojnici, predvođeni podbanom Gašparom Alapićem i ugušuju pobunu. Na scenu tada izlazi Petrica Kerempuh te izvodi uz frulu i bubanj Krležine stihove "Gumbelijum roža fino diši" iz "Balada Petrice Kerempuha". Dramski tekst, kojeg je za ovu prigodu napisao poznati samoborski pjesnik profesor Milan Žegarac Peharnik, izveli su članovi Ogranaka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Samoboru. Po završetku izvedbe dramskog teksta, članovi KUD-a Antun Mihanović izveli su nekoliko prigodnih pjesama.
 
Nakon uprizorenja bitke kod Kerestinca prisutni gosti okrijepili su se jelima iz vremena Seljačke bune 1573., koja su na tradicionalan način pripremile članice Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a bila je to još jedna prilika da se prošeće odajama kerestinečkog dvorca.
 

Potporu događanju dali su Grad Sveta Nedelja, Turistička zajednica Grada Svete Nedelje, Zagrebačka županija, Svenkom d.o.o., Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje.  Zahvaljujemo svima koji su i ove godine došli i svojim prisustvom pomogli da uspješno obilježimo godišnjicu Seljačke bune 1573. - bitku kod Kerestinca.

Događaj su medijski popratili TV Zapad, Radio Sveta Nedelja, Nova svetonedeljska panorama, Foto klub Klik i Svetonedeljski list.

 

Bitka kod Kerestinca from Foto-Škrinja Roman Avdagić on Vimeo.

Najave događanja

25.6.
četvrtak

18:00 Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina.   Opširnije

 

 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.