OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Predsjedniku Milanoviću predstavljeno suvremeno izdanje Parnassia militia, kapitalnog djela hrvatskog glazbenog baroka

DSC 2950 1024x576Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatskog glazbenog centra povodom 400. obljetnice prvotiska kapitalnoga djela hrvatskoga glazbenog baroka – zbirke duhovnih koncerata (moteta) Parnassia militia hrvatskoga skladatelja Vinka Jelića i suvremenog kritičkog tiskanog izdanja navedene zbirke.

Knjigu Parnassia militia predsjedniku Milanoviću predstavili su dr. sc. Martina Mičija Palić, predsjednica Hrvatskog glazbenog centra i voditeljica glazbenog odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, Robert Palić, tajnik Hrvatskog glazbenog centra i voditelj Projekta Lazarus za revitalizaciju starije hrvatske glazbene baštine te Franjo Bilić, čembalist i dirigent Hrvatskog glazbenog centra.

Predstavljajući Parnassia militia istaknuli su kako je riječ o kapitalnom djelu hrvatskoga glazbenog baroka koje je prvi put objavljeno u Strasbourgu 1622. godine. Važnost ovoga izdanja je u činjenici da će jedna od najznačajnijih zbirki hrvatskoga glazbenog baroka biti dostupna najširem spektru zainteresirane domaće i međunarodne publike i time omogućiti lakši pristup i spoznaju o vrijednim kulturnim ostvarenjima, rečeno je na sastanku.

Govoreći o ranoj hrvatskoj glazbi pojasnili su kako je ona danas malo poznata čak i stručnjacima, a publici gotovo nepoznata pa je Parnassia militia veliki korak u prepoznavanju vrijednosti te glazbe. Tome bi trebalo pridonijeti i izdavanje prvog audio zapisa rane glazbe na CD-u, a što planiraju ove godine.   

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu  Zdravko Zima i savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

(Tekst i fotografija prenijeti s portala https://predsjednik.hr)