OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Predstavljanje suvremenoga kritičkog izdanja zbirke Parnassia militia Vinka Jelića

 

U sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri, u okviru popratnoga programa Total Baroque, bit će predstavljeno novo tiskano suvremeno kritičko izdanje jednog od najvažnijih spomenika hrvatskoga glazbenog baroka, zbirka duhovnih koncerata Parnassia militia (1622.) skladatelja Vinka Jelića. Svečano predstavljanje ove edicije održat će se u srijedu, 28. rujna 2022. godine, u dvorani Petar Veček u zgradi Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, s početkom u 18 sati. Uz predstavnike nakladnika, Ivanu Juričić iz Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Roberta Palića iz Hrvatskoga glazbenog centra, knjigu će predstaviti suurednica dr. sc. Martina Mičija Palić i priređivač notnoga izdanja Franjo Bilić, dok će u ime domaćina govoriti ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, skladatelj i pedagog, prof. Davor Bobić.

Knjiga je tiskana trojezično, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, recenzenti su prof. dr. sc. Ennio Stipčević i red. prof. art. Mario Penzar, a nakladnici Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Hrvatski glazbeni centar. Pokrovitelji izdanja su Zagrebačka županija, Grad Zagreb i Grad Sveta Nedelja.

Parnassia militia naslovnica