OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

 

noteGlazbeni odjel Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

U svibnju 2013. godine, pola godine nakon osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, započeo je s radom Glazbeni odjel, čiji su članovi profesionalni glazbeni reproduktivni umjetnici, amateri i ljubitelji glazbe. Voditeljica Glazbenog odjela jest pijanistica i glasovirska pedagoginja Martina Mičija Palić, a glavni je cilj Glazbenog odjela revitalizacija i zaštita hrvatske glazbene baštine, edukacija djece i mladih te isticanje značenja glazbe i stvaranje uvjeta dostupnosti kvalitetne glazbe široj publici.

Opširnije...

 

 

Zokić, Mrnjavčić i Andler Borić u 7. svetonedeljskom ciklusu koncerata Ogranka Matice hrvatske

 

IMG 4548Sedma sezona ciklusa koncerata klasične glazbe Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nastavljena je nastupom uvaženih glazbenika, trubača Marina Zokića i Igora Mrnjavčića te jednog od naših ponajboljih orguljaša, Edmunda Andlera Borića.

Nakon obustavljanja svih manifestacija Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, u proteklom se razdoblju simbolično, online aktivnostima, prisjećalo projekata ostvarenih u proteklim godina djelovanja Ogranka. No, zahvaljujući novonastalim okolnostima odlučili smo nastaviti koncertnu sezonu nastupom uživo uz objavljivanje video snimke online.

Stoga je u nedjelju, 31. svibnja 2020. u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca (župa Bestovje-Novaki-Rakitje) održan koncert komorne glazbe. Posebno je zanimljiva činjenica da je među izvođačima koncerta bio i orguljaš Edmund Andler Borić, koji je nastupao u našemu ciklusu na prvom koncertu povodom otvorenja, a sada se, sedam godina kasnije, predstavio svetonedeljskoj publici s trubačima Marinom Zokićem i Igorom Mrnjavčićem. Naši su gosti prezentirati djela A. Vivaldija, J. S. Bacha, J. Clarka, F. Lučića, H. A. Stamma i D. Bobića, ostvarujući svojevrsni stilski kaleidoskop izvođenjem skladbi nastalih u razdoblju baroka pa sukcesivno do stilskih izričaja suvremenih skladatelja.

Po prvi puta u koncertnom ciklusu Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji nastupili su trubači, a vrlo zanimljiv program ovoga koncerta, uz dominantan solistički nastup Edmunda Andlera Borića, obuhvatio je i efektna djela za jednu (Clark), odnosno dvije trube uz orgulje (Vivaldi).

Glazbenici su na program uvrstili i djela hrvatskih skladatelja; orguljsku Sonatu u C-duru Anonimusa iz 18. stoljeća te virtuoznu i tehnički zahtjevnu Toccatu u F-duru Franje Lučića, a kao svojevrsna kruna završnice koncerta posebno je zamijećena sjajna Ave Maria skladatelja Davora Bobića.

S obzirom na ograničen broj publike koja je mogla prisustvovati koncertu, cjelokupna je snimka objavljena na YouTube kanalu Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Posebno nam je zadovoljstvo bilo među uzvanicima ovoga koncerta vidjeti i predsjednika Matice hrvatske prof. emeritusa Stipu Boticu, kao i zamjenika župana Zagrebačke županije, gospodina Hrvoja Frankića.

Koncert su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Župa Bl. Alojzija Stepinca /Bestovje-Novaki-Rakitje/, a ostvaren je zahvaljujući potpori Grada Svete Nedelje i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

IMG 4506  IMG 4550  IMG 4552  IMG 4534

 

Youtube video: 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.