OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Koncert „Papandopulo 110“

 
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u okviru ciklusa klasične glazbe „Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama“, svečano je proslavio četvrti rođendan svojega osnutka koncertom u Oratoriju crkve Bl. Alojzija Stepinca (Bestovje–Novaki–Rakitje). Istodobno je obilježena i značajna, sto i deseta obljetnica rođenja jednog od najvećih hrvatskih skladatelja dvadesetoga stoljeća, Borisa Papandopula.
Cjelokupan program koncerta pod nazivom „Papandopulo 110“ posvećen je ovome velikanu hrvatske glazbe i kulture, a predstavljena djela rijetko su izvođeni biseri komorne glazbe iz opusa velikog majstora kompozicije.

Nastupili su umjetnici „Projekta Lazarus“ u sastavu: Martina Menegoni, mezzosopran, Matija Meić, bariton, Ivan Jakšeković, violina i Božo Letunić, klavir.
 
Koncert je započeo bariton Matija Meić impresivnom izvedbom ciklusa pjesama za baritona i klavir „Kolo mažurane“, u kojemu je iskazao izniman osjećaj za nijansiranje kompleksnih Papandopulovih fraza kojima je publiku doslovno „prikovao za stolce“. Virtuoz na violini Ivan Jakšeković, iako mlad, već s impresivnim životopisom na zavidnoj je razini izveo tehnički iznimno zahtjevnu „Improvizaciju i igru“ za violinu solo koju su obilježili rasteri dinamičkih momenata uz postignuće visoke kontemplativne atmosfere.
 
Sljedila je prava komorna poslastica u obliku „Tužaljke i ronda“ za violinu i klavir u kojoj je Jakšeković suptilnim, a ipak intenzivnim i sugestivnim sviranjem oduševio publiku. Martina Menegoni, jedna od vodećih hrvatskih mezzosopranistica, predstavila se ciklusom „Čakavska suita“ za mezzosopran i klavir, koju je svojim predivnim toplim timbrom i velikim glasovnim rasponom ispunila životnošću i uistinu publiku odvela na putovanje istarskom crljenicom.
 
Na koncu, fundament ovomu koncertu je izvanredni umjetnički suradnik i pijanist Božo Letunić, koji je suvereno i u svakom trenutku bio sjajna podrška u sukreaciji ovoga iznimno zahtjevnog programa, kojega su sudionici izveli na visokoj umjetničkoj razini i time zaslužili nepodijeljeno oduševljenje i aplauz okupljene publike.

Zahvaljujemo domaćinu prečasnom Božidaru Cindoriju za sjajno gostoprimstvo i pomoć pri realizaciji ovoga koncerta, kao i pokroviteljima Gradu Svetoj Nedelji, Turističkoj zajednici grada Svete Nedelje i Zagrebačkoj županiji.
 
Robert Palić

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.