OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

31.5.
nedjelja

18:45 Koncert komorne glazbe u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca.   Opširnije

 

 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

Kićenje zdenca na glavnom gradskom trgu u Svetoj Nedelji

 
U subotu, 29. travnja 2017. godine Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je kićenje zdenca na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji mladim bukovim drvetom na koje su se vezali cvijetići i trake od krep papira.

Ukrase za ovogodišnje kićenje izradili su polaznici Kreativnih radionica u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pod vodstvom vjeroučiteljice Anđelke Fitz.

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji potiče svoje članova da sačuvaju običaje svetonedeljskog kraja, da obnavljaju tradiciju koja je ostala u živom sjećanju starijih stanovnika i prenosi na mlađe generacije.
Mlado bukovo drvo, svježe posječeno i zabodeno pored zdenca, kitilo se poduljim trakama raznobojnog papira. Novac za kupnju papira davali su svi koji su sa tog zdenca nosili vodu, osim onoga tko je posjekao i donio drvo za kićenje. Uz okićeno drvo se i zapjevalo „Marijo, svibnja kraljice” i druge pjesme te se iz donesenih čaša pila voda. Tako okićeno drvo stajalo je pored zdenca dok se nije posušilo i trake potrgale. Domaćinstva koja nisu imali zdenac (to je bilo češće u naseljima nizinskog dijela Grada, Strmec i Orešje) kitili su pumpe za vodu granama tek prolistale vrbe na koje su vezali trake raznobojnog papira.

Inače, riječ je o starom narodnom običaju samoborskog kraja, opisanom u knjizi Milana Langa “Samobor – narodni život i običaji”, prema kojemu su se predvečer, uoči 1. svibnja kitili zdenci. O kićenju svibanjskog drveta ili grane u Orešju također piše Lela Roćenović u svom znanstvenom radu „Majsko drvo u procesu promjene” iz 1989. godine.