OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

26.10.
subota

Svjetski dan jabuke u Svetoj Nedelji

Izdanja Ogranka MH SVN

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

Gostovanje Silvije Šesto Stipančić - književna poslastica za svetonedeljske osnovnoškolce

 

U povodu mjeseca knjige, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pripremio je u srijedu 4. studenoga 2015. godine književnu poslasticu za svetonedeljske osnovnoškolce. U knjižnici Ogranka gostovala je Silvija Šesto Stipančić, poznata hrvatska književnica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, tj. Kluba prvih pisaca. 
 
Silvija Šesto rođena je u Zagrebu gdje je 1986. godine diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Upisala je poslijediplomski studij iz područja dramaturgije. Ubrzo nakon što je otkrila svoju pravu ljubav – književnost, počela je pisati dramske tekstove, prozu, televizijske scenarije, poeziju te radiodrame. Surađivala je u elektronskim medijima, ponajviše radijskim. Bila je i kreativna direktorica u samim počecima Obiteljskog radija. Njezini književni radovi za djecu godinama se već objavljuju u časopisima poput Modre laste, Smiba, Radosti i Prvog izbora.

Silvija Šesto za svoj je rad dobila mnoga priznanja, pa je tako 2001. godine godine roman "Debela" nagrađen književnom nagradom "Ivana Brlić Mažuranić".

Od njezinih djela ističu se: "Bum Tomica", "Omčoglavi", "Dvadeset igrokaza za sve generacije", "Tko je ubio Pašteticu", "Patnje mladog Petra", "Dnevnik prve ljubavi", "Vanda" i "Debela".

Ono po čemu je Silvija Šesto poznata široj javnosti dječje su knjige "Bum Tomica", "Vanda", "Debela" i "Tko je ubio Pašteticu" koje se nalaze na popisu lektire za osnovne škole. Još je značajnije da su ti naslovi, prije ulaska na popis lektire, bili na samom vrhuncu top lista najčitanijih dječjih knjiga.

"Sretna sam što su tako čitana djela ušla u lektiru jer to govori da je omražena lektira dobila vjetar u leđa i da se konačno počelo raditi na tome da djeca zavole čitanje", ističe Silvija Šesto.

Njezina lektirni naslovi "Bum Tomica", "Debela" i "Tko je ubio Pašteticu" postavljeni su i na kazališne daske i tu su doživjeli veliki uspjeh. Silvija Šesto osnovala je vlastitu izdavačku kuću "Semafora".

U zgodama i nezgodama Bum Tomice, Onči i Piksija i ostalih književnih likova iz serijala Bum Tomica, uz mnoštvo zanimljivih pitalica i nagradnih igara, uživali su na književnom susretu učenici nižih razreda osnovne škole Sveta Nedelja. Stariji osnovci, učenici sedmih razreda, raspravljali su s književnicom o književnosti, književnoj kritici, slobodi i prolaznosti vremena na moderan, humorističan i "otkačen" Šesto način.

"Bilo je prepredobro. Hvala Ogranku Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i voditeljici Mladih matičara, Petrunjeli Krajačić, te dječici koja su i dalje najmudriji žitelji Lijepe nam Naše. Poslije puno smijeha i dobrih vibri uvijek zaključim: Bit će bolje. Mora!", zapisala je Silvija nakon druženja.

Dogovoreno je da će Silvija Šesto ponovno posjetiti svetonedeljske učenike oko Dana planeta Zemlja i predstaviti im svoju knjigu Zezomljani. Knjiga govori o ne sasvim običnoj djevojčici Mari u čijim je rukama sudbina nas, Zemljana.