OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

21.11.
četvrtak

19:00 Predavanje: "Hrvati u Prvom svjetskom ratu - sjećanje na ratne puteve i grobišta". Opširnije

23.11.
subota

14:00 Bajkaonica, maštaonica, stvaraonica za djecu. Opširnije

24.11.
nedjelja

19:00 Koncert: Antonio Uremović (klarinet) i Željka Vojvoda (glasovir). Opširnije

Izdanja Ogranka MH SVN

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

Goran Končar i Edmund Andler–Borić - koncert u ciklusu po svetonedeljskim crkvama i kapelicama

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje i Turističke zajednice grada Svete Nedelje, a u suradnji sa župama na području grada pokrenuo je ciklus koncerata klasične glazbe. 

Koncerti po svetonedeljskim crkvama i kapelicama – projekt je u kojem će se kroz sedam koncerata tijekom 2014. godine predstaviti eminentni hrvatski glazbenici, a uz njih će na jednom od koncerata nastupiti i mlade glazbene nade – učenici i studenti glazbe s područja Svete Nedelje, koji su do sada ostvarili brojne uspjehe i osvojili nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Koncerti će se održavati svaki mjesec, od veljače do lipnja, te nakon ljetne stanke, od listopada do prosinca 2014. godine. Projekt je zamišljen kao mala koncertna sezona, sa glazbenim programom prilagođenim koncertnim prostorima - crkvama i kapelicama. 

Prvi koncert ciklusa održan je u nedjelju 16. veljače 2014. godine u crkvi Bl. Alojzija Stepinca u župi /Bestovje-Novaki-Rakitje/, a nastupili su virtuoz na violini i jedan od najboljih hrvatskih violinista – Goran Končar te uz njega ponajbolji hrvatski orguljaš mlađe generacije – Edmund Andler Borić. 

Glazbenici su se predstavili brojnoj publici djelima Bacha, Vitalia, Fiocca i anonimnog hrvatskog autora iz 18. stoljeća. Uz virtuozni Koncert za orgulje solo u a-molu J.S.Bacha, posebno su uspjele Chaconne za violinu i orgulje u g-molu T.A.Vitalia te bravurozni Allegro za violinu i orgulje J.H.Fiocca. Oduševljena publika, s radošću je, velikim pljeskom nagradila glazbenike. 

Vodivši se permanentnom tendencijom za očuvanje hrvatske kulturne baštine promovirajući umjetnike i njihovo stvaralaštvo, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji ovim je koncertom nastavio uspješno djelovanje i sa smjelošću zakoračio u 2014. godinu. 

Martina Mičija Palić