OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Seljačka buna A. D. 1573.-bitka kod Kerestinca

U subotu, 22. veljače 2014. godine, članovi svetonedeljskog ogranka Matice hrvatske uprizorili su i u sjećanje prizvali davne događaje što su se zbili podno dvorca obitelji Erdody u Kerestincu. Prema povijesnim izvorima, 6. veljače 1573., u osvit mnogo poznatijih bitaka i buna s epicentrom u Stubici, u Kerestincu je banska vojska predvođena podbanom Gašparom Alapićem porazila seljake okupljene u nemalu vojsku od oko 2000 ustanika, pri čemu je nekoliko stotina seljaka i pogubljeno.

Jedan od ciljeva koji si je Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji postavio prigodom osnivanja (12. 12. 2012.) jest i potaknuti interes za ovaj do sada manje poznat događaj u našoj javnosti, tj. pokrenuti daljnja znanstvena istraživanja o njemu.

Već drugu godinu zaredom članovi Ogranka početkom veljače simbolično zauzimaju dvorac u Kerestincu s ciljem da se ovaj velebni spomenik kulture otvori kulturnim zbivanjima.

Ove su godine pred pedesetak posjetitelja svetonedeljski pjesnici – članovi svetonedeljskog Ogranka Matice hrvatske i učenici Osnovne škole Sveta Nedelja jednosatnim pjesničkim i dramskim programom u atriju dvorca prizvali u sjećanje davne događaje. Kazivanje kajkavske poezije i izvedbu dramske predstave pred strpljivim i pozornim gledateljstvom iz Svete Nedelje, Samobora i Zagreba nisu omele ni vremenske (ne)prilike; kišovito i prohladno vrijeme.

Svetonedeljski pjesnik - kajkavac Zdravko Škrapec javnosti je predstavio svoje najnovije pjesme Meglene zimske jutre i Post festum (tematski vezane uz Seljačku bunu); a Stjepan Bošković i Domagoj Slavić kazivali su svoje pjesme Težačka i Sveta Nedelja. Pjesme Dragutina Domjanića i Frana Galovića govorili su učenici Osnovne škole Sveta Nedelja; Izabela Krakić: Lepa Kata (Galović), Antonio Pehar: Metvica (Domjanić), Filipa Lovrić: Stari grad (Galović).
Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže interpretirali su i dramatizirali Stjepan Bošković i Zdravko Škrapec (Petrica i galženjaki, Stric vujc, Ni med cvetjem ni pravice, Khevenhiller, Baba cmizdri pod galgama).

Priču o nesretnom vitezu koji zbog buke vlastita oklopa ne čuje princezino dozivanje i ne shvaća njezine ljubavne jade (prema tekstu Ane Đokić Vitez željeznoga srca, pod stručnim vodstvom mentorice prof. Mare Jularić) izveli su također učenici svetonedeljske osnovne škole, Ivan Stjepanović, Leonardo Antonio Rajkovača, Petra Ivković, Matea Skledar i Lara Komorčec. Sretan završetak priče o vitezu i princezi popraćen je oduševljenjem okupljenih, a učenice i učenici - sudionici ovogodišnjeg županijskog Lidrana još su jednom doživjeli zaslužene trenutke slave.

Dvorac koji vapi za obnovom utonuo je nakon ovoga entuzijastičnoga nastupa svetonedeljskih pismoznanaca u 'dežđljivu i kermežljivu' kerestinečku (i hrvatsku) noć, a Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji koji nasušno treba svoj prostor za redovite (raznovrsne, bogate i kvalitetne) kulturne aktivnosti – ide dalje sa svojim programom.

Svojim prisustvom podršku radu Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji dali su zamjenici gradonačelnika Grada Sveta Nedelja gospoda Ivica Pavlić i Damir Halužan. Glavni pokrovitelji Matičinih događanja su Grad Sveta Nedelja i TZ Grada Sveta Nedelja.

 

Meglene zimske jutre

Meglene zimske jutre
I zmrznuti sneg
Se je okoli bele
I dol i breg
Jedine črne je gavran
Kaj na johe sedi
Nakostrešen, spreplašen
Vu daljinu gledi
Odjemput stotine konjanikof
Prešlo je spodi dreva
Nigdo niš ne govori
A kamoli popeva
Same su tu i tam
Zven oružja čuje
I misli si gavran
‘’Kaj to of čopor snuje’’
Dok se gavran
Semu tome čudi
Tam vu daljine
Zagledal je pune ljudi
I rekel je gavran
‘’Tu nekaj ne štima’’
Poletel je
I prešel prema njima
To puntari idu
Vu nepravilnom redu
Idu kak stekli
Ravno vu zasedu
„Stanete kam idete
Vi bedasti seljaki
Kam bez oružja
Vi stekli bedaki
Čakaju vas, čakaju
Tam blizu dvorca
Da je meni videti
Vašega vođu norca
Vaše žene i deca
Kaj buju brez vas
Ni za nji ni za vas To nebu spas
Stanete prosim stanete
Nejdite vu propast
Jer jesti se nemre
Ni ponos ni čast”
Kričal je gavran
Kaj god mogel
Ali z krikom
Ni niš pomogel
Videl je kam to vodi
I se mu je bilo jasno
Pak je samo zakričal
„Kra-sno, Kra-sno”
I prešel je gavran
Graktat čez pustinu
A puntari?
Prešli iskat sudbinu!

Zdravko Škrapec
 

 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.