OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

30.6.
nedjelja

Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina.  Opširnije

Izdanja Ogranka MH SVN

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

Lijepa naša jabuka 2017.

dan jabuke fotoOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u subotu 14 . listopada 2017.godine priredio je manifestaciju “Lijepa naša jabuka 2017.“


Projekt „Lijepa naša jabuka“ima cilj osvijestiti stanovnike o važnosti očuvanja voćnjaka sa starim sortama jabuka kao prirodnog staništa brojnih biljaka i životinja.

Voćnjaci su također i bitan element u estetici krajobraza, pa su stoga inicijativom Europske unije osigurana sredstva za poticanje njihovog održavanja koja se mogu iskoristiti i za revitalizaciju starih svetonedeljskih voćnjaka.


Događanje je započelo na glavnom svetonedeljskom trgu A. Starčevića gdje su Svetonedeljske mažoretkinje izvele svoju glazbenu točku i pozivale posjetitelje na dolazak.


Otvorili smo svoja vrata svima koji su željeli vidjeti izložbu starih sorti jabuka, proizvode od jabuka, kušati brojne delicije od jabuka i čuti predavanje o jabukama.


Posjetitelji su poslušali zanimljivo predavanje inženjera agronomije Georga Gala pod nazivom 'Uloga kukaca u voćnjaku“, a poslije smo išli u voćnjak gdje je bila pokazna rezidba jabuka.


Predavanje Amalije Kapuđija bilo je inspirirano brojnim proizvodima koje su donijele članice našeg Ogranka ,a zvalo se „Kako iskoristiti jabuke u domaćinstvu“.


Likovni odjel našeg Ogranka priredio je izložbu slika na temu jabuka koje su nastale na likovnoj koloniji našeg i samoborskog Ogranka. Pred mnogobrojnom publikom pjesnik Zdravko Škrapec govorio je svoje pjesme na temu jabuka.


Veliki interes pokazali su posjetitelji za nagradnu tombolu gdje je glavna nagrada bila sadnica jabuke, a utješne nagrade su bile vrećice s logom jabuke, sokovi i čips od jabuka našeg sponzora Velis.


Posjetitelji su se počastili domaćim slasticama i napitcima od jabuka koje su pripremile članice Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Lijepu našu jabuku 2017. podržali su Zagrebačka županija, Grad Sveta Nedjelja, TZ Grada Sveta Nedjelja, Svenkom, Velis.


Medijska pratnja je bila od Radija SVN, Svetonedeljskog lista, Svetonedeljske panorame, SVN24.


Svima koji su pokazali interes i došli na događanje velika zahvala.


Amalija Kapuđija