OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

5.2.
srijeda

19:00 Predavanje "Zagrebačka pijanistička škola u 19. i 20. stoljeću". Opširnije

 

15.2.
subota
14:00 Bajkaonica, maštaonica, stvaraonica za djecu. Opširnije

 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

Održana manifestacija "Lijepa naša jabuka 2018."

 
IMG 7156aOgranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji održao je manifestaciju "Lijepa naša jabuka 2018.", povodom Svjetskog dana jabuka koji se obiježava 20. listopada. Ove godine događanje je upriličeno u prostoru TZ Sveta Nedjelja - Centru za posjetitelje, Stilinovićeva 1, gdje je prisutne pozdravila zamjenica gradonačelnika gospođa Marija Hršak. Ove godine izložba starih sorti jabuka iz Svete Nedelje i okolice oduševila je posjetitelje svojom raznovrsnošću.

U sklopu manifestacije održana su dva edukativna predavanja. Gospođa Matea Filipović Pribil, mag.ing.agr., održala je predavanje na temu "Nutritivna svojstva jabuke", u kojem nam je stručno pojasnila zašto jabuku zovu "kraljicom voća" i istaknula sve njezine prednosti u prehrani. Gospođa Ana Posedi, dipl.ing.agr. iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe održala je predavanje na temu "Mjere zaštite od štetočina u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji", u kojem je govorila o ekološkim načinima suzbijanja bolesti i nametnika na voćkama.

Najveći izbor jabučnih slastica do sad pripremili su učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole iz Samobora sa svojom mentoricom gospođom Marijom Tomašković, voditeljicom slastičarstva, koja je za ovu priliku osmislila originalnu slasticu "Svetonedeljska jabuka". Ova slastica sastoji se od dizanog tijesta u obliku jabuke, punjenog pireom od jabuke s cimetom i vanilijom. Ukrašena je zelenim listićem od šećerne mase, a peteljku čini štapić od tijesta.

Slastičarnica Cukerpek sa svetonedeljskog trga darovala je slastice iz svoje slatke kuhinje. Posjetitelji su se mogli častiti i proizvodima naših sponzora: Velis - čips, čaj i sok od jabuke, OPG-a Majnarić s finim likerima i rakijama na bazi jabuke i OPG-a Kornet koji su predstavili ekološke sorte jabuka iz svog voćnjaka i domaće kolače.

Za estetski dojam pobrinuo se Likovni odjel Ogranka MH u Svetoj Nedelji koji je postavio izložbu na temu jeseni i jabuka te svoje radove darovao najsretnijim posjetiteljima.

Sponzoriranim proizvodima nagrađeno je desetak posjetitelja koji su ispunili prijavne listiće. Najatraktivnija nagrada, sadnica jabuke, razveselila je prvonagrađenu posjetiteljicu.

Ovogodišnju "Lijepu našu jabuku" pomogli su Zagrebačka županija, Grad Sveta Nedelja, TZ Grada Sveta Nedelja, ETUŠ Samobor, Svenkom, Velis, Slastičarnica Cukerpek, OPG Majnarić, OPG Kornet. Medijski su nas popratili Svetonedeljski list, Radio SVN i Nova svetonedeljska panorama.

Zahvaljujemo svim ostalim donatorima i posjetiteljima.
 
Amalija Kapuđija, voditeljica projekta