OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

447. obljetnica Seljačke bune 1573. - bitke kod Kerestinca

 
IMG 20200522 WA0007Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji je po osmi put u svibnju 2020. godine u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu obilježio obljetnicu Seljačke bune 1573. – bitke kod Kerestinca.

Prema povijesnim kronikama, 1573. godine znamenitom Seljačkom bunom zahvaćen je i svetonedeljski kraj, osobito područje Kerestinca i Stupnika. Pod vodstvom Ivana Pasanca, 3. veljače 1573. u Kerestinec je stigao brojan odred seljačke vojske, kojem su se masovno pridruživali seljaci iz oklonih mjesta. Uskoro je na poprište stigla i jaka plemićka vojska koju je vodio podban Gašpar Alapić.
 

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji obilježava jedan manje znan događaj iz veljače 1573. godine kada su pobunjeni seljaci iz okolnih sela Kerestinca, Rakitja, Novaka, Svete Nedelje i Strmca provalili u dvorac, opljačkali vinski podrum i žitnicu, a dio dvorca zapalili. U pomoć napadnutoj grofici došli su vitezovi, dio seljaka pohvatali, istukli, osakatili, a kolovođe objesili na galge.

Zbog epidemije ovogodišnje obilježavanje prikazano je kratkim videom, kojem su svoj prilog dali Marina i Martina Kapuđija te Željko Hajtok.

Pozivamo sve naše članove i prijatelje Matice da pogledaju video:
 

 
Marina Kapuđija

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.