OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Kićenje Majuša (mlade zelene grane) u organizaciji Ogranka Matice u Svetoj Nedelji

 

IMG 20200430 WA0047U četvrtak 30. travnja 2020. članovi Ogranaka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u narodnoj nošnji postavili su mladu zelenu granu  na zdenac i na nju vezali crvene, bijele i plave trake od krep papira.

Običaj je bio da se mlado bukovo drvo, svježe posječeno i zabodeno pored zdenca, kitilo poduljim trakama raznobojnog papira. Sredstva za kupnju raznobojnog papira davali su svi koji su s tog zdenca nosili vodu, osim onoga tko je posjekao i donio drvo za kićenje. Uz okićeno drvo se i zapjevalo "Marijo, svibnja kraljice"” i druge pjesme te se iz donesenih čaša pila voda. Tako okićeno drvo stajalo je pored zdenca dok se nije posušilo i trake potrgale*.

Domaćinstva koja nisu imali zdenac kitila su pumpe za vodu granama tek prolistale vrbe, na koje su vezali trake raznobojnog papira (krep papira).

Procesom urbanizacije prostora današnjeg Grada Sveta Nedelja početkom 70-ih godina 20. stoljeća, pomalo se gubi masovnost kićenja mladog drveta ili grane, ali je običaj ostao u živom sjećanju starijih stanovnika.

Običaj je obnovio 2013. godine Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, čiji su članovi vlastitom inicijativom okitili zdenac na Trgu A. Starčevića u Svetoj Nedelji, što je značilo i obnovu  prekinute tradicije.

*Inače, riječ je o starom narodnom običaju samoborskog kraja, opisanom u knjizi Milana Langa “Samobor- narodni život i običaji”, prema kojem su se predvečer uoči 1. svibnja kitili zdenci.

*Također o kićenju svibanjskog drveta ili grane u Orešju (svetonedeljski kraj) piše Lela Roćenović u svom znanstvenom radu „Majsko drvo u procesu promjene” iz 1989. godine.

IMG 20200430 WA0045  IMG 20200430 WA0046

 

Marina Kapuđija

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.