OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Najave događanja

5.2.
srijeda

19:00 Predavanje "Zagrebačka pijanistička škola u 19. i 20. stoljeću". Opširnije

 

15.2.
subota
14:00 Bajkaonica, maštaonica, stvaraonica za djecu. Opširnije

 

Izdanja Ogranka MH SVN

Protuslovlja naslovnica

Tamna strana cokolade naslovnica 

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 
 
 
ARHIVA 2013. - 2017.
 

Glazba i književnost za mlade

DSC 7321
 
Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je u srijedu, 17. listopada 2018. godine u prostoru Turističko-informativnog centra Svete Nedelje program pod nazivom „Glazba i književnost za mlade”. Na samom početku nastupio je mladi svetonedeljski klarinetist Antonio Uremović, student prve godine klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz glasovir je bila pijanistica-korepetitorica Željka Vojvoda, profesorica iz Glazbene škole Samobor, a zajedno su odsvirali prvi stavak Koncerta za klarinet i orkestar u f-molu Carla Marie von Webera. Istančan senzibilitet za komorno muziciranje i suptilno građenje glazbene fraze odlike su zbog kojih se nadamo da ćemo ovaj duo uskoro slušati i u okviru cjelovečernjeg koncerta.

DSC 7337Nakon glazbenog uvoda program je nastavljen predavanjem pod nazivom „Koncertni bonton” koje je održala profesorica i glazbena pedagoginja Denis Vasilj. Vrlo zanimljivo, interaktivno predavanje, popraćeno audio i video ulomcima oduševilo je najmlađu publiku, ali i onu nešto stariju. Tako su svi prisutni mogli naučiti brojna pravila koncertnog bontona, kako se treba ponašati na koncertu klasične glazbe, a također su saznali od čega se sastoji orkestar, koje su uloge solista i dirigenta te kako se ponaša publika.

DSC 7356Posljednji dio programa, onaj književni, obuhvaćao je predstavljanje romana za mlade pod nazivom „Tamna strana čokolade” spisateljice Dubravke Mićunović, koji je u ožujku 2018. godine objavljen u okviru izdavačke djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a potpora ovoj publikaciji stigla je i od Ministarstva kulture koje je otkupilo 150 primjeraka za knjižnice diljem Hrvatske. Ovim se izdanjem Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pridružio implementaciji Nacionalne strategije poticanja čitanja naročito kod djece i mladih. U ime izdavača prisutnima se riječima zahvale autorici obratio predsjednik Ogranka Ervin Škacan istaknuvši da mu svaka nova knjiga u izdanju Ogranka donosi iznimnu radost, posebno kada je namijenjena mladima. Predsjednik Škacan priredio je za ovu prigodu i učenike 6. d razreda Osnovne škole Sveta Nedelja, koji su publici približili ovaj književni tekst odličnim čitanjem nekoliko odabranih ulomaka. Prisutnima je temu i konačan oblik romana predstavila urednica Martina Mičija Palić, a o svome je romanu govorila spisateljica Dubravka Mićunović na vrlo karizmatičan i dojmljiv način, uz sudjelovanje mlade publike, koja je na upite autorice odgovarala vrlo maštovito. Oduševljenje i interes koje je ovaj program pobudio upravo kod najmlađe publike pokazuju nam da je rad s mladima izuzetno značajan te svakako neophodan i u ovom obliku.

Posebnu zahvalu za pomoć pri realizaciji ovoga programa potrebno je uputiti Gradu Svetoj Nedelji, Zagrebačkoj županiji i Turističkoj zajednici grada Svete Nedelje.