OGRANAK MATICE HRVATSKE

U SVETOJ NEDELJI

Izdanja Ogranka MH SVN

fundamentum silobod

deveti avion

skrapec putujem1a

 

 

dvorac1Odjel za povijest Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

 

Odjel za povijest osnovan je na samom početku rada Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, a u prvim je godinama svoju djelatnost ostvarivao u suradnji s Književnim odjelom sve do 2014. godine, kada vodstvo odjela preuzima dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Opširnije...

 

 

 

 

17.3.2018. (subota) Obilježavanje Seljačke bune

plakat 2018aU subotu, 17. 3. 2018. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u dvorcu Erdödy u Kerestincu organizira obilježavanje 445. obljetnice Bitke kod Kerestinca. Ovom manifestacijom prisjećamo se jedne od najvažnijih bitaka Seljačke bune, koja se dogodila u veljači 1573. godine. Seljačku vojsku, kojoj se priključio velik broj seljaka, predvodio je Ivan Pasanac, a plemićku Gašpar Alapić. U bitci živote je izgubilo gotovo 500 seljaka.

Od 12 sati kerestinečkim će dvorcem odjekivati uzvici kmetova i plemića, a seljačka će vojska pokušati osvojiti dvorac. Članovi Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i suradnici kroz stihove, pjesme i uprizorenja srednjovjekovnih bitaka vratit će nas na trenutak nekoliko stoljeća unazad i pokušati predočiti kako se živjelo i što se dešavalo tih davnih dana u našemu kraju.

Pokrovitelji manifestacije su: Grad Sveta Nedelja, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Grada Svete Nedelje i Svenkom d.o.o.

ULAZ JE SLOBODAN.

 

 

Bitka kod Kerestinca 1573.

 
Kerestinec dvoracU prvoj polovici 16. stoljeća u mnogim europskim zemljama izbile su seljačke bune, pa tako i u Hrvatskoj. Najveća seljačka buna protiv feudalnog poretka počela je na vlastelinstvu zloglasnog Franje Tahija 1573. godine. Tahi je bio gospodar Susedgrada i Stubice. Istaknuo se u borbama protiv Osmanlija zbog čega je imao veliku podršku kod Habsburgovaca, a bio je i šurjak Nikole Zrinskog Sigetskog. 

Opširnije...